Bağırsak Kanseri Tedavisi ve 6 Önemli Bilinmeyen Belirtisi!
Bağırsak kanseri tedavisi farklı yöntemleri farklı uygulamaları içermektedir. Bağırsak kanseri, kolon kanseri olarak da bilinir. İnce bağırsak ve anüs arasında yer alan kalın bağırsakta meydana gelen bir kanser türüdür.
Kalın bağırsak yani kolon kanseri, bağırsakta bulunan hücrelerin anormal ve kontrolsüz bir şekilde büyüyüp çoğalması ile meydana gelmektedir.
BUNA DA BAKIN👇 Kanserde Sedim Kaç Olur ? (kanserdestek.com)
Kolon kanseri, tüm dünya genelinde en yaygın görülen kanser çeşitlerinden biri olarak bilinmektedir. Oldukça sessiz bir şekilde ilerleyen bir kanser türü olduğu için, erken dönemlerde teşhis edilmesi çok güçtür. Bağırsak kanseri tedavisi belirtileri nelerdir ve hastalık ile ilgili tüm detayları yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Bağırsak Kanseri Nedenleri
Bağırsak kanseri tedavisi var mı sorusundan önce, hastalığa neden olan risk faktörlerinden bahsetmek gerekmektedir. Kolon kanserinin pek çok nedeni olduğu bilinmektedir.
Özellikle bağırsak kanserinin oluşmasının en önemli nedenlerinden birisi, genetik yatkınlıktır. Bununla birlikte yüksek radyasyona maruz kalmak veya çevresel etkiler de yine kolon kanserinin oluşmasına neden olabilir. Kişinin yaşam alışkanlarından kaynaklı, bağırsak kanserini tetikleyici faktörlere sahip olduğu da bilinmektedir.
Bağırsak kanseri nedenleri içerisinde hayvansal besinlerin aşırı tüketilmesi yer almaktadır. Bitkisel besinlerin çok az tüketilmesi, bağırsaklarda kanserli hücrelerin oluşmasını tetikleyebilmektedir. Özellikle paketli ve işlenmiş gıdaların tüketilmesi, kolon kanserinin en önemli risk faktörleri arasında yer alır.
Lifsiz beslenmek, aşırı ve yoğun sigara ve alkol tüketimi de bağırsak kanserinin en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Bağırsak kanseri risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:
- Ailesinde daha önce kolon kanseri öyküsü olan kişilerde, bağırsak kanserinin görülme oranı daha fazladır. Özellikle kişinin 1. derece akrabalarında görülen kalın bağırsak kanserine bağlı olarak, kolon kanseri genetik yatkınlık ile meydana gelebilmektedir.
- Kalın bağırsakta yer alan polipler, kanserli hücrelerin oluşmasının en önemli nedenleri arasında gösterilmektedir. Kanserli dokuların özellikle poliplerin üzerinde başladığı bilinmektedir. Bunun için bağırsaklarında polip olan kişilerin düzenli olarak doktor kontrolüne gitmesi yararlı olacaktır.
- Kişinin uzun süreli croh ve ülseratif kolit hastalıklarını geçirmeleri, kanserli hücrelerin oluşumunu hızlandırabilmektedir. Bu hastalıklara sahip olan kişilerin özellikle 50 yaşını beklemeden tarama testleri yapması önerilmektedir.
- Uzun süreli radyasyona maruz kalan kişilerde bağırsak kanseri oluşma riski de artmaktadır.
- Bağırsak kanseri başta olmak üzere, diğer tüm bağırsak hastalıklarının en önemli nedeni, düzensiz ve sağlıksız beslenme alışkanlıklarıdır. Mide ve bağırsak sorunları genellikle beslenme alışkanlıkları ile ilgilidir. Hayvansal yağların ve kırmızı etin fazla tüketilmesi bağırsaklarda kanserli hücrelerin oluşmasına sebep olabilir.
Bağırsak Kanseri Tedavisi Nasıl Olur?
Bağırsak kanseri tedavisi ne kadar sürer ve tedavi için uygulanan yöntemler merak konusudur. Bağırsak kanseri tedavisinden başarılı sonuçlar elde etmek için, hastalığın ilk evrelerinde teşhis edilmesi çok önemlidir. Bağırsak kanseri tedavisi için uygulanacak yöntemler sırası ile veya bir arada kullanılabilmektedir.
Bağırsak kanseri tedavisinde en çok, cerrahi yöntemler, radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri tercih edilmektedir. Ancak bu tedavi yöntemlerinden hangisinin veya hangilerinin kullanılacağının belirlenmesi için hastalığın evresinin tespit edilmesi gerekmektedir.
Bağırsak kanserinin evresi ve hastalığın seyri tedavi yöntemini belirlemeden en önemli konulardandır. Hastalık ile ilgili bilgilere ulaşıldıktan sonra, en uygun tedavi için bir plan hazırlanmaktadır. Tedaviye verilecek yanıta göre bağırsak kanseri tedavisi yöntemlerinde değişiklik yapılabilmektedir. Bağırsak kanseri tedavisi yöntemleri şu şekilde açıklanabilir:
Cerrahi Yöntemler
Kalın bağırsak kanseri tedavisi için cerrahi yöntemler yaygın olarak tercih edilen uygulamalardandır. Erken evrede teşhis edilen kolon kanseri için yapılan cerrahi müdahaleler ile hastalığın durması ve iyileşmesi sağlanabilmektedir.
Bağırsak kanseri tedavisi kolektomi yöntemi ile bağırsakta bulunan tümörün tamamen alınması sağlanır. Ancak ameliyat sırasında kolonun kanserden etkilenen bölümü yanı sıra bağırsağın bir bölümünün de alınması gerekebilir. Bağırsak kanseri ameliyatı kapalı ya da açık yöntemler ile gerçekleştirilebilmektedir.
Kemoterapi
Bağırsak kanseri ilaç tedavisi için kemoterapi yöntemi tercih edilmektedir. Uygulanacak olan bağırsak kanseri kemoterapi tedavisi sayesinde, kanserli ve tümörlü olan hücrelerin çoğalarak, yayılmasının önüne geçilmektedir.
Ancak kolon kanserinde kemoterapi uygulamaları, birincil tedavi yöntemi olarak tercih edilmemektedir. Özellikle kolon kanseri son evresi tedavisi için tercih edilir.
Radyoterapi
Bağırsak kanseri tedavisi için radyoterapi yöntemi de yaygın olarak kullanılmaktadır. Radyoterapi yöntemi sayesinde tümörlü hücreler hedef alınmaktadır. Hücrelerin yapılarının çoğalması engellenmektedir.