Hangi Kanser Türlerinde Kalsiyum Yükselir?
Hangi kanser türlerinde kalsiyum yükselir kısaca açıklarsak; kalsiyum vücutta önemli bir mineraldir ve böbreklerde kalsiyumun düzenlenmesinde önemli rol oynar. Yüksek kalsiyum seviyeleri, bazı kanser türlerinin belirleyicisi olabilir.
BUNA DA BAKIN👇 Kanser Hastalarında CRP Yüksekliği Kaç Olur (kanserdestek.com)
Özellikle paratiroid bezlerinden kaynaklanan bazı kanser türleri kalsiyum emilimini artırabilir ve bu da kan kalsiyum seviyelerinin yükselmesine neden olabilir. Bu durum, kan testlerinde kalsiyum seviyelerinin mg dL olarak yükselmiş olduğunu gösterebilir.
Vitamin değeri düşük olan hastalarda kalsiyum seviyelerinin yükselmesine sebep oluşturur. Bu tür rahatsızlıklarda hiperkalsemi kalsiyum yüksekliği tanısı nasıl konulur?
Hangi Kanser Türlerinde Kalsiyum Yükselir?

hangi-kanser-turlerinde-kalsiyum-yukselir
Kalsiyum, vücutta en çok bulunan mineral çeşidi olarak bilinmektedir. Kalsiyum, %99 oranı kemik ve dişlerde bulunur. Kemiklerin sağlam olmasını sağlayan kalsiyum, kasların kasılmasında, kanın pıhtılaşmasında ve sinir iletiminde de çok önemli bir rol üstlenmektedir.
Kalsiyum oranının yüksek olması durumu ise; hiperkalsemi olarak tanımlanmaktadır. Bu sağlık sorunu, pek çok sağlık probleminin oluşmasına da zemin hazırlayabilmektedir. Peki, kalsiyum nedir ve kalsiyum yüksekliği neden olur?
Kalsiyum Nedir?
Vücut fonksiyonları için oldukça önemli bir element olan kalsiyum, vücutta sentezlenmez. Besin yolu ile alınması gereken bir mineral türü olarak bilinmektedir. Kemik gelişiminde kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynamaktadır.
Kalp ve iskelet kaslarını da etkileyen kalsiyum, sinir sisteminin daha sağlıklı bir şekilde çalışabilmesini de etkilemektedir. Kalsiyum mineralinin vücutta az veya daha çok değerlerde olması, çeşitli sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabilir.
Kanda bulunan kalsiyum miktarı, paratiroid hormonu ve D vitamini aracılığı ile düzenlenmektedir. Vücutta bulunan kalsiyum düşüklüğü ise; hipokalsemi ismi ile bilinmektedir. Kalsiyumun yüksek olması durumu ise; hiperkalsemi olarak adlandırılır.
Kalsiyumun Normal Değeri Nedir?

Hangi Kanser Türlerinde Kalsiyum Yükselir
Yetişkin bir bireyde kalsiyumun değerinin, 8,5- 10,3 mg/dL aralığında olması beklenmektedir. Bu değer aralığı, kemiklerin günlük yenilenmesi için gerekli ve yeterlidir. Sağlıklı bir insanın, süt ürünlerini düzenli ve yeterli miktarda tüketmesi ile ihtiyacı olan kalsiyum miktarını karşılaması için yeterli olacaktır.
Kalsiyum Düşüklüğü (Hipokalsemi) Nedir?
Kalsiyum düşüklüğü yani hipokalsemi meydana gelmesi için, yetişkin bireyin kalsiyum seviyesinin 2.18 mmol/l’nin altına düşmesi gerekmektedir. Kalsiyum değerinin bu değerin altında olması durumu, aynı zamanda osteoporoza da yol açabilmektedir.
Genellikle D vitamini eksikliği, bağırsaklardaki emilim eksikliği, böbrek tümörü ve paratiroid hormonu eksikliği ile kalsiyum eksikliği birbiri ile bağlantılıdır.
Kalsiyum Yüksekliği Neden Olur?
Kanda bulunan kalsiyumun yükselmesi için, kalsiyum oranının 10,5 miligram/dl’nin üzerinde olması gerekmektedir. Kalsiyum yüksekliği sorunu genellikle aşırı aktif paratiroid bezinden kaynaklı olarak meydana gelebilmektedir.
Kalsiyum yüksekliğinin meydana gelmesinin en yaygın ikinci sebebi ise; kanser türleridir. Meme, akciğer, boyun ve baş, böbrek, lösemi, lenfoma, miyelom ve multiple gibi kanser türlerinden dolayı kalsiyum yüksekliği meydana gelebilir.
D vitamini takviyeleri almak, kullanılan bazı ilaçlar, aşırı kalsiyum takviyesi almak, vücudu susuz bırakmak, böbrek hastalıkları, kemik kırıkları, tüberküloz ve paget hastalığı da kalsiyum yükselmesine neden olan diğer sebepler arasında gösterilmektedir.
Kalsiyum Yüksekliği Belirtileri Nelerdir?

Hangi Kanser Türlerinde Kalsiyum Yükselir- Hangi Kanser Türlerinde Kalsiyum Yükselir
Kalsiyumunun yükselme hızına ve derecesine göre kalsiyum yüksekliğinin oluşturacağı belirti ve semptomlar da farklılık gösterebilmektedir. En yaygın görülen kalsiyum yüksekliği belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
Nörolojik belirtileri: Düşünme güçlüğü, yorgunluk, baş ağrısı, halsizlik, kaslarda güçsüzlük, konsantrasyon bozukluğu, oryantasyon bozukluğu ve uykuya eğilim olarak bilinmektedir.
Sindirim sistemi belirtileri: İştahsızlık, mide bulantısı ve kusma, karın ağrısı, peptik ülser, kabızlık, sık sık idrara çıkma, böbrek taşı oluşumu gibi belirtilerdir.
İskelet sistemi belirtileri: Kemiklerde hissedilen ağrılar, kemik kırıkları, artrit ve deformite yaygın görülen belirtilerdir.
Kalp ve damar sistemi belirtileri: Bayılma, hipertansiyon ve aritmi belirtileridir.
Hangi Kanser Türlerinde Kalsiyum Yükselir Hakkında Sık Sorulanlar
Kandaki Kalsiyum Nasıl Düşürülür?
Kandaki kalsiyum yüksekliği tespit edilmeli ve sebebi öğrenilmelidir. Kalsiyum yüksekliği tedavisi, hastalığın oluşmasının nedenlerine göre farklılık gösterebilir.
Paratiroid bezinin aşırı çalışmasından dolayı kalsiyum yüksekliği sorunu başlamış ise; hastanın paratiroid ameliyatı olarak tedavisi edilmesi sağlanmaktadır. Eğer dehidratasyondan kaynaklı kalsiyum yüksekliği var ise; sıvı alımının artırılması sağlanarak, kalsiyum seviyesinin düşürülmesi gerçekleştirilebilmektedir.
Kanser hastalığı var ise; kemoterapi, radyoterapi gibi tedaviler ile kalsiyum yüksekliği tedavi edilebilmektedir.
Kanserde Kalsiyum Yüksekliği Neden Olur?
Kanser hastalıkları, kalsiyum yüksekliğine neden olmaktadır. Özellikle meme kanseri, akciğer kanserinden kaynaklı olarak meydana gelebilir. Lenfoma çeşitlerinde, D vitaminin artması ile kalsiyum da yükselmektedir.
Hangi Kanser Türlerinde Kalsiyum Yükselir konusunda sizler için genel bilgiler ışığında içerik sunmaya gayret ettik.