Kan kanseri tedavisi, hastalığın erken evrelerinde başlanılması gereken zorlu bir süreçtir. Günümüzde gelişen tıbbi teknoloji sayesinde, kan kanseri tedavisi başarılı bir şekilde gerçekleşmektedir. Kan kanseri, Lösemi olarak da bilinen bir kanser türüdür.

Genellikle çocuklarda görülen kan kanserinin, erişkinlerde de görülme oranı oldukça fazladır. Kan hücrelerini oluşturan ve kemik iliği içerisinde bulunan kök hücrelerinin, anormal bir şekilde artması veya durmasından kaynaklı olarak kan kanseri hastalığı meydana gelmektedir.

BUNA DA BAKIN👇

Kan Kanseri Olanların Yorumları (kanserdestek.com)

Kan kanseri ilk olarak, başladığı bölge olarak kemik iliğinde kendine yer yapar. Erken dönemde kontrol altına alınmayan kan kanseri, hızlı bir şekilde ilerleyerek tüm vücuda yayılır. Hastalığın kaçıncı evrede teşhis edilip edilmediği, kan kanseri tedavi sürecini de yakından ilgilendiren bir konudur.

Lösemi Hastalığına Nasıl Tanı Koyulur?

Lösemi Hastalığına Nasıl Tanı Koyulur?

Lösemi Hastalığına Nasıl Tanı Koyulur?

Kan kanseri tanısı koymak için, farklı görüntüleme teknikleri ve testler yapılabilmektedir. Sadece kan kanseri hastalığında değil, tüm kanser türlerinde erken teşhis ve tanı hayati önem taşımaktadır.

Lösemi hastalığında erken tanı, kan kanseri tedavi sürecini olumlu etkileyen faktörlerden biridir. Kan kanseri hastalığının belirtileri, hasta tarafından yakın takip edilmelidir. Belirtiler eşliğinde doktor kontrolüne gidilmelidir.

Löseminin erken safhalarda teşhis edilmesi için, kan sayımı veya çeşitli mikroskop incelemeleri yapılabilir. Hastanın öyküsü ve yaşadığı belirtiler hastalığın evresi hakkında da önemli bilgiler içermektedir. Kan kanseri tanısı koymak için şu yöntemler yapılabilir:

Fiziki Muayene

Kan kanseri tanısı için hastanın ilk olarak fiziki muayenesi yapılır. Bu muayene sırasında karaciğer, dalak ve lenf bezleri kontrol edilir. Organlarda herhangi bir büyüme olup olmadığı kontrol edilmektedir. Ayrıca kan kanserinin en önemli belirtilerinden biri olan ciltteki renk solukluğu da fiziki muayene sırasında kontrol edilmektedir.

Kan İncelemesi

Kan kanseri teşhisi için, kan incelemesi en nemli aşamalardan biridir. Hastaya yapılan kan sayımı yanı sıra biyokimyasal değerlerinin kontrolü de hastalığın tanısı için gereklidir. Kandaki pıhtılaşma değerlerine bakılırken, karaciğer fonksiyon testleri ile de gerekli kontroller yapılmaktadır.

Kemik İliği Biyopsisi

Kemik iliği, kalça kemiğinden alınır ve sıvı bir örnek şeklinde incelenmektedir. Alınan kemik iliği örneği örnek bir cam üzerinde incelenerek, hastalık ile ilgili tanı konulmaktadır.

Genetik İnceleme

Alınan kemik iliği örneği ve kan örnekleri, genetik faktörler açısından da değerlendirilmektedir.

Lösemi Nasıl Tedavi Edilir?

Lösemi Nasıl Tedavi Edilir?

Lösemi Nasıl Tedavi Edilir?

Kan kanseri tedavisi süreci, hastalığın teşhisinin konulması ile birlikte başlayan bir süreçtir. Hastaya yapılan kan sayımı ve çeşitli testler sonucunda kan kanserinin türü de saptanmaktadır. Kandaki blast değerleri incelendikten sonra, kan kanseri türüne göre tanı konulmaktadır.

Kanserin türünün belirlenmesi tedavi yönteminin belirlenmesinde oldukça etkilidir. Kan kanseri tedavisi için kullanılan yöntemler şu şekilde açıklanabilir:

Kan Kanseri Tedavisi 4 Yöntem

  1. Kanser türlerinin hepsinde en yaygın olarak tercih edilen tedavi yöntemi kemoterapidir. Kan kanseri hastalığında da kemoterapi yöntemi sıklıkla kullanılır. Hastalığı oluşturan zararlı ve kanseri hücrelerin, kemoterapi sayesinde ortadan kaldırılması sağlanmaktadır.
  2. Radyoterapi yöntemi de kan kanseri tedavisi için kullanılan uygulamalar içerisinde bulunur. Vücutta bulunan kanserli ve zararlı hücrelerin yüksek enerjili ışıklar sayesinde yok edilmesi sağlanır. Zararlı hücrelerin çoğalmasını engellemede, radyoterapi yöntemi oldukça etkilidir. Radyoterapi tedavi yöntemi sadece tek bir bölgeye uygulanabilirken, hastanın sağlık durumuna göre tüm vücuda da uygulanabilir.
  3. Kan kanseri ilaç tedavisi de hastalığın ilerlemesinin durdurulması ve ağrıların dinmesi için en etkili olan yöntemlerdendir. Kan kanseri için kullanılan ilaçlar, bağışıklık sistemini uyarıcı görevi görmektedir. Kötü ve kanserli hücrelerin vücuttan atılmasını hızlandırır.
  4. Kan kanseri tedavisi için en etkili olan yöntem ise; kemik iliği naklidir. Kemik iliği nakli, lösemi hastaları için hayati önem taşımaktadır. Kemik iliği nakli olunması için, hasta ile aynı doku uyumuna sahip olan kişilerden ilik nakli gerekmektedir. Bu kişiler hastanın aile bireylerinden birisi olabileceği gibi, ilik uyumu yakalanan bir bağışçı da olabilir.

Kan kanseri tedavisi sırasında, hematoloji uzmanları ile onkoloji uzmanları bir arada çalışmakta ve süreci birlikte yönetmektedirler. Kan kanseri tedavisi sürecinden en sağlıklı ve olumlu yanıtı almak için, hastanın erken dönemde teşhis edilmesi gerekmektedir.

Tüm kan kanseri tedavisi yöntemleri, hastanın daha konforlu bir şekilde hastalık sürecini tamamlaması için kullanılmaktadır. Kan kanseri tedavisi sırasında kullanılan yöntemler, farklı sıralama veya kombinasyonlar ile uygulanabilmektedir.