Kanser Genetik Mi? En Sık Sorulan 4 Soru ve Cevabı
Kanser genetik mi evet, bazı faktörlerden etkilenebilir. Hücrenin çekirdeğindeki genleri mutasyona uğradığında kanser riski artabilir.
Ailemde kanser öyküsü varsa, özellikle meme veya yumurtalık kanseri gibi belirli kanser türlerine genetik testler yaptırmak önemlidir. Bu testler, risk altında olduğunuzu belirleyebilir ve aynı kanser türünün erken yaşlarda gelişme olasılığını gösterebilir.
BUNA DA BAKIN👇 Kanser Hastalarında CRP Yüksekliği Kaç Olur (kanserdestek.com)
Ayrıca, ailesinde birden fazla kişide aynı kanser türünün görülmesi, risk altındaki bireyler için daha dikkatli olunması gerektiğini gösterebilir. Bu nedenle, belirli yaşlarda kanser taramaları yapılması ve risk faktörlerinin belirlenmesi önemlidir.
Kanser Genetik midir?
Normal hücrelerin genlerinde meydana gelen hatalar, genetik sağlık sorunlarının temelini oluşturmaktadır. Hücrelerde oluşan hatalar, vücudun geliştirdiği kontrol mekanizması ile tespit edilmektedir. Kontrol mekanizması, hataları düzeltir ya da yok eder. Bu sayede meydana gelen hücre hataları giderilerek, hücrelerin normal fonksiyonlarını yerine getirmesi devam eder. Ancak her zaman hücrelerde meydana gelen hatalar ve bozukluklar düzeltilememektedir. Bu durum genellikle çevresel faktörlerin de etkisi ile meydana gelir.
Hatalı olan hücreler, vücudun geliştirmiş olduğu kontrol mekanizmasından kaçar. Yok edilmeyen ve düzeltilmeyen anormal hücreler ise; vücutta birikmeye devam eder. Birikme ile birlikte diğer sağlıklı hücreler de etkilenir. Hücreler normal fonksiyonlarını yerine getiremediği gibi kontrolsüz bir şekilde büyüme yeteneklerini de kazanabilirler. Bu durum neticesinde hücreler kanserleşmiş olacaktır.
Tüm kanser türlerinin gelişimi ve oluşumu genellikle hücre genlerinin ve yapısının bozulmasından kaynaklı olarak meydana gelmektedir. Hücrelerin genetik yapısı bozularak, kanserleşmiş hücreler haline döner. Bunun için hemen tüm kanser türlerinin birer genetik hastalık olduğu söylenebilir.
Bir hastalığın genetik olup olmadığı, halk arasında farklı anlamda bilinmektedir. Genellikle genetik hastalık denildiğinde akla ilk olarak, hastalıklı hücrelerin gen yoluyla aile bireylerine taşındığı anlamı gelmektedir. Genlerin nesilden nesile aktarılması ile birlikte gelişen veya meydana gelen hastalıklara ise; kalıtsal ya da herediter hastalıklar denilmektedir.
Aileden miras olarak aktarılan bozuk genler, her zaman aktarılmaz. Kişinin herhangi bir gen aktarımı olmadan, normal ve sağlıklı hücreleri de zaman içerisinde mutasyona uğrayabilmektedir. Sonradan meydana gelen mutasyon ve değişimlerden dolayı oluşan sorunlara ise; somatik mutasyon ismi verilmektedir.
Tüm kanserler genetik bir hastalık olarak bilinmektedir. Ancak kanser türlerinin kalıtsal genetik hastalık kategorisi içerisinde olmadığını belirtmek gerekmektedir. Kalıtsal genetik hastalıklar ile genetik hastalıkların ayırt edilmesi gerekmektedir.
Genlerin mutasyona uğraması ile meydana gelen kanser türlerinin pek çoğu, kalıtsal genetik aktarımı ile de oluşabilmektedir. Kanser türleri içerisinde kalıtsal kanser türlerinden yumurtalık kanseri, meme kanseri ve kolon kanseri en sık görülen türlerdendir.
Kanser Genetik mi Hakkında Sıkça Sorulanlar
Kanserin Yüzde Kaçı Genetik?
Kanser hastalığı, genetik hastalıklar sınıfı içerisinde yer alır. Kanser hastalığının %5 ile %10 oranının, ailesel kalıtımdan kaynaklı olarak meydana geldiği bilinmektedir. Ailesel kalıtımdan dolayı kansere yakalanma yatkınlığı, genetik olarak kanser öyküsü olan kişilerde daha fazladır.
Kanser Anneden mi Babadan mı?
Tüm kanser türleri üzerinde yapılan araştırmalarda, genlerde meydana gelen anormallikler dikkat çekmektedir. Kanser hastalığının oluşmasına neden olan sorun, genlerdeki anormalliklerdir. Ancak düşünülenin aksine, anormal genlerin aktarımı her zaman anne veya babadan aktarılmamaktadır.
Kişi tüm yaşamı boyunca sadece bir tümör çeşidinin oluşmasına neden olacak, özel genlerde anormallik de geliştirebilir. Ancak kişinin diğer hücrelerinde herhangi bir anormal durum görülmeyebilir.
Kimler Kanser Riski Altında?
Kanser hastalığının meydana gelmesini tetikleyen ve hızlandıran pek çok faktörden bahsedilmektedir. Alkol ve sigara tüketimi, egzersiz ve sporsuz bir yaşam, düzensiz ve sağlıksız beslenme, bilinçsiz yapılan diyetler gibi faktörler, kanser oluşumunu en çok tetikleyen etkenlerdir. Kişinin yaşam alışkanlıklarının değiştirilmesi ve daha sağlıklı bir yaşam sürmesi sayesinde, kansere yakalanma riski de azalmaktadır.
Kanser Olma İhtimali Kaç?
Kanser hastalığı sadece ülkemizde değil, dünya genelinde oldukça yaygın görülen bir hastalık türüdür. Ülkemizde yaşayan herhangi bir kişinin yaşantısı boyunca kansere yakalanma riski %34,46 olarak düşünülmektedir.
Kişinin 65 yaşına kadar herhangi bir kansere yakalanma riskinin ise; %17,29 olduğu bilinmektedir. Türkiye’de yaşayan her üç kişiden birinin, yaşamları boyunca ve herhangi bir yaş aralığında kansere yakalanma riski taşıdığı bilinmektedir. Çevresel faktörler, sağlık durumu, genetik etkenler kişilerin kansere yakalanma oranını yakından etkilemektedir.
Kanser Genetik mi konusuna dair bir takım genel bilgileri sizler için aktarmaya gayret ettik.