Kanser Kemiğe Sıçrarsa Ne Kadar Yaşar? İşte Konu Detayı
Kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar ve kemik metastazları ile ilgili tüm merak edilenleri derlediğimiz yazımızda bulabilirsiniz. Kanser türleri, her biri farklı bölgelerde olmak üzere çeşitli organlarda meydana gelebilmektedir. Kanserin başladığı ve ilerlemeye devam ettiği organlardan, kanserli hücreler kemiğe de sıçrama yapabilir.
BUNA DA BAKIN👇Kanserde Akıllı İlaç Hangi Evrede Kullanılır? (kanserdestek.com)
Kemiğe sıçrayan kanserli hücrelerin en olumsuz yönü ise; genellikle kötü huylu tümörler olmasıdır. Kemik metastazları, her kanser türünde görülmemekle birlikte, her hastada da meydana gelmemektedir.
Kemik metastazı yani kanserin kemiğe sıçraması durumu, kanserin de ileri evrelerde olduğunun bir göstergesidir. Kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar ve hastalığın bu evresindeki tedavi yöntemlerini yazımızdan inceleyebilirsiniz.
Kemik Metastazı Belirtileri ve Semptomları
Kemik metastazları tedavi sürecinde, hastalığın erken teşhis edilmesi ve tanı konulması oldukça önemlidir. Kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar sorusundan önce, bu dönemde yaşanan belirtilerin yakından incelenmesi gerekmektedir.
Kanserli hücrelerin kemiğe sıçraması, kanserin ileri evrelerde seyrediyor olmasını göstermektedir. Kanserli hücrelerin hızlı bir şekilde yayıldığının göstergesidir.
Kemiğe sıçrayan kanserli hücreler, hastalar açısından zorlu bir hastalık sürecine de işaret eder. Kemik metastazları hemen tüm kanser türlerinde meydana gelebilir. Kemik metastazı belirtileri şu şekilde açıklanabilir.
Kemiklerde Ağrılar
Kemik metastazının en belirgin semptomları içerisinde kemiklerde hissedilen şiddetli ağrılar yer almaktadır. Kanserli hastanın şiddetli ve geçmeyen kemik ağrıları yaşaması, kanserli hücrelerin kemiğe sıçradığının bir işaretidir.
Ağrılar ilk dönemlerde aralıklı olarak meydana gelebilir. Ancak ilerleyen süreçte, hastanın günlük konforunu bozacak derecede ağrılarda şiddetlenme meydana gelebilir. Kemiklerin kırılacak derecede zayıflaması da bu süreçte görülen en önemli ve belirgin semptomlardandır.
Kemik metastazı erken dönemde teşhis edildiğinde ve tanısı konulduğunda tedavi edilebilir. Kanserli hücrelerin kemiğe sıçraması ile meydana gelen ağrılar da tedavi edilmektedir. Ancak bu aşamada birincil hedefin kanseri tedavi etmek ve kontrol altına olmak olduğu bilinmelidir. Bu sayede kanser tedavisi için kullanılan yöntemlerle, metastazın da büyümesinin önüne geçilmektedir.
Kanser kemiğe sıçrarsa oluşacak ağrıların tedavisi için kanser ilaçları kullanılmaktadır. Ağrı kesiciler ile meydana gelen ağrıların dinmesi sayesinde, hastanın daha konforlu bir tedavi süreci yaşaması sağlanabilmektedir.
Kemiklerde Kırıklar
Hastanın hafif düşmelerde veya yaralanmalarda, kemikleri normal zamanlara göre çok daha kolay bir şekilde kırılabilir. Ayrıca normal aktiviteleri sırasında da zayıflamış olan kemiklerde kırıklar görülebilmektedir.
Kemiklerde meydana gelen kırılmalar genellikle şiddetli ve aniden oluşan ağrıları da beraberinde getirmektedir. Kemik metastazı sırasında oluşan kırıklar, genellikle kol ve bacak bölgesinde bulunan uzun kemiklerde oluşabilmektedir. Omurga kemiklerinde oluşan kırıklar da kemik metastazı sırasında sıklıkla görülmektedir.
Kemik metastazı döneminde kemik kırılmaları sorununun önüne geçmek için, bazı tedavi yöntemleri kullanılabilmektedir. Bu süreçte kemikleri güçlendirmek için çeşitli ilaçlar kullanılabilir. Kemikte bulunan kanserli hücrelerden dolayı oluşacak kırılmalar ise; hasta için çok şiddetli ağrıları da beraberinde getirecektir. Bu dönemde kemiğin giderek zayıflamasının önüne geçmek için, farklı tedavi yöntemleri de kullanılabilir.
Kırılan kemiklerin tedavi edilmesi veya zayıflayan kemikleri destekleyecek yöntemler ile hastanın daha konforlu yaşaması sağlanabilirsiniz. Bu süreçte özellikle radyasyon tedavi yönteminden sıklıkla yararlanılmaktadır. Radyasyon tedavi yöntemi kemikleri güçlendirmede etkili olmaz. Ancak oluşabilecek kemik kırılmalarına bağlı meydana gelen hasarın durdurulmasını sağlayabilir.
Omurilik Sıkışması
Kanserli hücreleri sırt kemiklerinde büyümeye başlaması, omurilik bölgesine de baskı yapabilir. Bu da hastanın omurilik sıkışması sorunu yaşamasına neden olur. Özellikle omurilik sıkışmasına bağlı olarak boyun ve sırt bölgesinde şiddetli ağrılar yaşanabilir.
Omurilik sıkışmasının teşhis edildiği dönemde hemen tedavi edilmesi gerekmektedir. Felç kalmaya kadar giden ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Omurilik sıkışması, ilerlediği süreçte bacakları etkileyerek, kişinin yürüme aktivitesini engeller.
Kollar ve bacaklar omurilik sıkışmasından ilk olarak etkilenen bölgelerdendir. Omurilik sıkışması her hastada farklı belirtiler ile kendini gösterebilmektedir. Omurilik sıkışması belirtileri aşağıdaki gibi listelenebilir:
- Sırt bölgesinde meydana gelen ağrılar
- Bacaklarda hissedilen uyuşma ve şiddetli ağrılar
- Bacakları hareket ettirmede sorun ve bacaklarda zayıflık hissi
- Dışkı ve idrar kontrolünde kayıplar yaşama, idrar yapamama
Yukarıda sıralanan belirtilerin fark edildiği dönemde hemen doktora başvurulması gerekmektedir. Kanser kemiğe sıçrarsa ne kadar yaşar sorusunun, kanserli hücrelerin ilerlediği evreye göre yanıtlanması daha doğru olacaktır.