Karaciğer kanseri tedavisi, erken dönemde tanı konularak, tedavi edilmesi gereken riskli bir kanser türüdür. Tedavi edilmeyen ve kontrol altına alınmayan karaciğer kanseri, hastaların yaşam süresi açısından olumsuz sonuçlar doğurmaktadır.

Karaciğer kanseri hastalığında başlangıç evrelerinde uygulanacak olan tedavi yöntemleri ile başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Özellikle karaciğer kanserinin en etkili tedavi yöntemleri içerisinde cerrahi müdahale yer almaktadır.

BUNA DA BAKMALISINIZ👇
Kanser Hastalarında CRP Yüksekliği Kaç Olur (kanserdestek.com)

Karaciğerde bulunan tümörün çıkartılması karaciğer kanseri ameliyatı sayesinde gerçekleşmektedir. Ancak kanserin yayılım durumu ve metastaz yapıp yapmadığı kontrol edilmektedir. Her karaciğer kanseri için cerrahi yöntemler uygun değildir.

Tümörün ve kanserli hücrelerin yayılma durumuna ve hastanın bulunduğu evreye en uygun tedavi yöntemleri yapılmaktadır. Karaciğer organının dışına yayılmış olan tümör ve kanserli hücrelerin tedavi edilmesi için, cerrahi yöntemler tercih edilmemektedir. Bunun için karaciğer kanserinde ameliyatın, tümörün çapı ile ilgili olduğunu belirtmekte yarar olacaktır.

Karaciğer kanseri tedavisi ve uygulanan yöntemlerin tüm detayları için açıklamamızı inceleyebilirsiniz.

Karaciğer Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Karaciğer Kanseri Nasıl Tedavi Edilir

Karaciğer Kanseri Nasıl Tedavi Edilir

Karaciğer kanseri tedavisi için günümüzde pek çok farklı yöntem kullanılmaktadır. Ancak karaciğer kanserinin kaçıncı evrede teşhis edildiği, uygulanacak olan tedavi yönteminin belirlenmesi açısndan büyük önem taşımaktadır.

Karaciğıer kanseri tedavisi için en etkili olan yöntem, cerrahi müdahalelerdir. Karaciğer bulunan ve giderek büyüyen tümörün vücuttan çıkartılması için, karaciğer kanseri ameliyatı yapılmaktadır. Karaciğer kanseri tedavisi için karaciğer nakli de yine uygulanan diğer tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır.

Karaciğer kanseri olup, ameliyatın uygun görülmediği hastalar için ise; kemoterapi ve radyoterapi gibi diğer tedavi yöntemleri tercih edilmektedir.

Karaciğer Kanserinde Kapalı Ameliyatın Hastaya Faydaları Nelerdir?

Karaciğer kanseri tedavisi için uygulanan kapalı ameliyat yöntemi, hasta açısından da oldukça yararlıdır. Karaciğer kanseri için yapılan ameliyatın büyük bir bölümü, Laparoskopik yöntem ile gerçekleşmektedir.

Diğer açık ameliyat türleri ile kıyaslandığında, kapalı ameliyatın daha konforlu ve hızlı bir iyileşme süreci sunduğu bilinmektedir. Ameliyattan sonra hastanın kuşak veya korse takma zorunluluğu da bulunmamaktadır. Bunun için karaciğer kanserinde kapalı ameliyatın hasta açısından daha konforlu olduğu bilinmektedir.

Hastanın karaciğer kanseri ameliyatından sonra günlük yaşama dönmesi daha kısa sürede gerçekleşmektedir. Ayrıca ameliyattan bir hafta sonra hafif yürüme, merdiven çıkma gibi günlük fiziksel aktivitelerini de rahatlıkla yapabilmektedir.

Karaciğer Kanseri Sinsi mi İlerler?

Karaciğer Kanseri Sinsi mi İlerler

Karaciğer Kanseri Sinsi mi İlerler

Karaciğer kanseri belirtileri görülüyor olsa bile hasta bu semptomları yoğun bir şekilde hissetmez. Bunun için de karaciğer kanserinin erken evrelerde daha zor teşhis dildiği bilinmektedir.

Sinsi ilerleyen bir kanser türü olduğu için, bu durum tedavi sürecini de olumsuz etkilemektedir. Örneğin; Hepatit B hastalığı çok uzun yıllar içerisinde siroz hastalığına evrilmektedir. Siroz da oldukça riskli bir hastalıktır. Sirozun önlenmemesi ile birlikte karaciğer kanserine de evrilme gerçekleşebilmektedir.

Karaciğer Kanseri Risk Faktörleri Var mıdır?

Karaciğer Kanseri Risk Faktörleri Var mıdır

Karaciğer Kanseri Risk Faktörleri Var mıdır

Karaciğer kanserinin oluşmasına etki eden pek çok risk faktörü bulunmaktadır. Bazı faktörlere sahip olan kişilerin karaciğer kanserine yakalanma oranı daha fazladır. Karaciğer kanseri risk faktörleri şu şekildedir:

  1. Siroz hastalığı, karaciğer kanserinin oluşmasına etki eden en önemli risk faktörlerinden biridir. Siroz tek başına geri dönüşü olmayan ve sürekli ilerleyen en riskli hastalıklar arasında yer almaktadır. Siroz hastalığı karaciğeri yakından etkiler. Karaciğerde yara dokusu oluşturarak, kanserli hücrelin gelişmesine sebep olur.
  2. Kişide Hepatit B ve Hepatit C hastalıkları bulunuyor ise, karaciğer kanseri risk grubu içerisnde değerlendirilmektedir. Kronik karaciğer enfeksiyonları bulunan kişilerin de kanser olma olasılığı daha fazladır.
  3. Kalıtsal karaciğer hastalığından biri olan Wilson hastalığına sahip olan kişilerin de kansere yakalanma olasılığı daha fazladır.
  4. Karaciğerin en büyük düşmanı alkoldür. Sürekli ve aşırı alkol tüketen kişilerin karaciğer kanseri risk grubu içerisinde yer aldığı bilinir.
  5. Karaciğer yağlanması yaşayan kişilerde de kanserli hücrelerin gelişme durumu diğer kişilere kıyasla daha fazladır.

Karaciğer Kanserini Belirtileri

Karaciğer Kanserini Belirtileri

Karaciğer Kanserini Belirtileri

Karaciğer kanseri tedavisi kadar belirtilerin de hastalar tarafından yakından izlenmesi gerekmektedir. İstem dışı kilo kaybı, iştahsızlık, gözlerde sararma, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler, karaciğer kanserinde yaygın olarak görülmektedir.

Karaciğer kanseri ileri evrelerde, gözlerde sararma şikayeti daha yaygın meydana gelmektedir. Karın bölgesinde şişlik ve ağrılar da karaciğer kanserinin en belirgin semptomları içerisinde yer alır.