KOLON KANSERİ
Kolon Kanseri, bağırsakların son kısmı olan kolonun iç yüzeyinde meydana gelen anormal hücre oluşumu demektir.
Özellikle bağırsakların işlevini etkileyen ve ciddi sonuçlara yol açabilen bu kanser, sık rastlanmakta olan kanserlerden biridir.
Kolon Kanseri Belirtileri Nelerdir?
Kolon kanseri belirtileri ilk evrelerde hafif rastlanan birtakım belirtilere sahiptir. Kanserin ilerleyen süreçlerinde ise kolayca gözlemlenebilen; kabızlık, ishal, geçmeyen karın ağrısı, karında kramplar, iştah azalması, kilo verme, kansızlık, halsizlik, dışkı esnasında kan gelme, bağırsak boşaltımının tam hissedilmemesi, gaz problemleri ve şişkinlik gibi belirtilerdir.
Kolon Kanserinin Tanısı Nasıl Konur?
Kolon kanseri tanısını ortaya çıkarmak için günümüzde teknoloji bir hayli gelişmiştir. En bilindik yöntemleri saymak gerekirse;
Kolonoskopi, kolon kanserini kolayca ortaya çıkaran popüler yöntemlerin başında gelir. Bu yöntem ile esnek bir tüp kullanılarak; bağırsak iç yüzeyi incelenir.
Kolon biyopsisi de yine bağırsak yüzeyinden alınan bir doku ile kolayca teşhis edilebilir.
Bilgisayarlı tomografi ve MR sayesinde de tümörün boyutu kolayca görünebilir.
Kolon Kanseri Tedavisi
Kolon kanseri tedavisi yapılmadan önce hastalığın evresi saptanır. Kişinin içinde bulunduğu duruma göre kolon kanseri tedavisi en uygun biçimde belirlenir.
Başlıca tercih edilen tıbbi tedavi yöntemleri şunlardır;
- Cerrahi müdahale ile kolon üzerinden kanserli hücreler alınır.
- Radyoterapi gibi popüler yöntem sayesinde de kanserli hücreler ışınlar ile yakılır.
- Kemoterapi yine kanserlerin en çok tercih edilen tedavi şeklini oluşturur.
- Bitkisel yöntem olarak da tedavi için Fitoterapi sıklıkla tercih edilir.
Kolon Kanseri Tedavisinde Fitoterapi’nin Önemi Nedir?
Kolon kanseri tedavisinde fitoterapi, bitkisel bileşenlerin kullanımını içerir. Antioksidan bakımından sengin bitkilerden oluşan maddeler ile tedaviye destek olunabilir.
Fitoterapi, kanser tedavisinin yan etkilerini azaltmak ve hastanın yaşam kalitesini yükseltmek için çok tercih edilen bir yöntemdir.