Lösemi, vücudun kemik iliğindeki normal kan hücrelerinin yerine anormal ve aşırı sayıda lökosit yani beyaz kan hücresi oluşması ile ortaya çıkan bir kan kanseridir. Lösemi, kemik iliğindeki kök hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ve olgunlaşmaması nedeniyle kan üretimini etkiler.

Bu hastalık genellikle kemik iliği, kan ve lenf sistemi ile ilişkilidir. Tedavi edilmediği süreçte ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Lösemi Belirtileri Nelerdir?

Lösemi belirtileri, kanserin evresine bağlı olacak şekilde farklı olabiliyor. Lösemi de yaygın olarak gözlemlenen belirtiler; Anemi nedeniyle halsizlik, bağışıklık sistemi zayıfladığı için sık sık ateş, diş eti kanaması, burun kanaması, enfeksiyon, kemik iliği ağrıları, iştah kaybı ve kilo kaybı şeklindedir.

Lösemi Tanısı Nasıl Konur?

Lösemi tanısı koyarken bilindik klasik yöntemler bulunur. Unların belli başlı teknikleri ise;

Kan sayımı ve periferik yayma gibi kan testleri lösemiyi ortaya çıkaran bir yöntemdir.

Kemik iliği örneği alınarak lösemi hücreleri doğrudan incelenebilir.

BT, MRG ile löf bezlerinin büyüklüğünü ve yerini belirlenebilir.

Lösemi Tedavisi Yöntemleri Nelerdir?

Lösemi tedavisine başlamadan öncelikle hastanın içinde bulunduğu durum incelenir. En doğru teknikler yaşına, lösemi türüne, evresine ve genel sağlık durumuna bağlı olarak belirlenir.

Kemoterapi ile lösemi tedavisi ile lösemili hücreler yok edilebilir.

Radyoterapi sayesinde ışınlar kullanılarak kanser hücreleri hedeflenir.

Hastanın sağlıksız kemik iliği başka bir sağlıklı kemik iliği ile değiştirilmesi sonucu tedavi sağlanabilir.

Lösemi Tedavisinde Fitoterapi’nin Önemi Nedir?

Lösemi tedavisi sırasında fitoterapi, tamamlayıcı ve popüler bir tedavidir. Bitkisel bileşenler, kanser tedavisi sırasındaki yan etkileri azaltabilmekte. Aynı zamanda da bağışıklık sistemini güçlendirebilmektedir. Fitoterapi de bu noktada devreye giriyor. Özellikle kemoterapiye bağlı mide bulantısı, halsizlik ve bağışıklık sistemi zayıflığı gibi yan etkileri yönetmede fitoterapi kullanılabilir.