Omurilik Kanseri Ne Kadar Yaşar?
“Omurilik Kanseri Ne Kadar Yaşar” diye araştırma içerisinde olanlara bir genel bilgi makalesi hazırladık. Umarım sizlere fayda sağlar.
Omurilik kanseri, omurilik tümörü olarak da bilinen ve santral sisteminde yaygın olarak görülen bir kanser türüdür. Diğer kanser türleri ile kıyaslandığında daha az görüldüğü bilinmektedir. Omurilik kanser türünde önemli olan, nerede ve hangi oranda görüldüğüdür.
BUNA DA BAKIN👇Kanser Hastasının Öleceği Nasıl Anlaşılır? Uzun Yaşamın Yolu (kanserdestek.com)
Omurilik kanserini meydana getiren tümör, genellikle omuriliğin çevresinde bulunan kas dokularına ve iç kısımlarında yer alan sinir hücrelerine ciddi derecede zarar vermektedir.
Diğer pek çok kanser türünde olduğu gibi omurilik kanserinde de erken teşhis oldukça önemlidir. Omurilik kanseri ne kadar yaşar ve hastalığın belirtileri, tedavi süreci hakkında detayları yazımızda bulabilirsiniz.
Omurilik Tümörü Belirtileri
Omurilik kanseri belirtileri, her hastada farklı semptomlar ile kendini belli etmektedir. Bu aşamada belirtilerin tümörün büyüklüğüne, boyutuna ve yerleştiği yere göre farklılık göstereceğini söylemek mümkündür.
Santral sistemine ciddi derecede zarar veren omurilik tümörü, erken dönemde kontrol altına alınmalıdır. Herhangi bir tedavi yöntemi uygulanmadığı takdirde, tümör tüm vücudu etkisi altına alabilir.
Bel bölgesinde bulunan tümör çeşitleri, omurilik tümörleri ile büyük benzerlik göstermektedir. Ancak yapılan test ve tetkikler ile her iki tümörün de ayrımı yapılabilir. Omurilik kanseri ne kadar yaşar ve omurilik belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Karın, sırt ve boyun bölgesinde hissedilen ve artarak devam eden şiddetli ağrılar
- Kişinin yürürken ve ayakta dururken ağrı çekmesi
- Bağırsak hareketlerinde olumsuz değişimler
- Bacaklarda ve kollarda uyuşma hissi
- Kaslarda meydana gelen güç kaygı ve zayıflık hissi
- Kişinin dengede durmada zorluk çekmesi
- İskelet sistemi bozuklukları
Yukarıda sıralanan belirtiler, her omurilik kanseri hastasında farklılık göstermektedir. Belirtilerin farklılık göstermesinin en önemli nedeni ise; omurilik tümörünün ortaya çıktığı yerin farklı olmasıdır.
Eğer omurilik tümörü bel bölgesinde oluşmuş ise; bu bölgede daha şiddetli ağrılar yaşanabilmektedir. Ancak boyun bölgesinde oluşan omurilik tümörlerinde, ağrılar baş bölgesinde yoğunlaşmaktadır. Bunun için omurilik kanseri belirtileri her zaman bir arada görülmediği gibi, farklı şiddetlerde de ortaya çıkabilmektedir.
Omurilik Tümörü Nedenleri
Omurilik kanserinin oluşmasına neden olan faktörlerin tam olarak bilinmemesi, hastalığın risk oranını da ortaya koymaktadır. Omurilik kanseri ne kadar yaşar sorusunun, hastalığın yayılma durumuna ve evresine göre yanıtlanması gerekmektedir.
Omurilik kanserinin yapılan araştırmalar sonucunda genetik yakınlıktan kaynaklı olarak meydana geldiği bilinmektedir. Yine de pek çok çevresel faktörün de hastalığın oluşmasına neden olduğu düşünülmektedir.
Özellikle kimyasal maddelere maruz kalınması sonucunda, omurilik kanserinin oluşma riski de artmaktadır. Viral hastalıklar ve diğer organlarda bulunan kanserli hücrelerin metastaz yapması da hastalığın oluşmasına neden olabilir.
Omurilik Tümörü Ameliyatı
Omurilik kanseri tedavisi için genellikle cerrahi yöntemler daha sık tercih edilmektedir. Tıbbi tekniklerin teknoloji ile birlikte gelişmesiyle birlikte artık cerrahi yöntemlerden daha sağlıklı sonuçlar alınmaktadır.
Mikrocerrah yöntemleri kullanılarak, omurilikte meydana gelen tümörün tamamen temizlenmesi sağlanabilir. Oluşan tümörün yapılacak olan operasyon ile tamamen çıkartılması gerçekleştirilmektedir. Ancak diğer kanser türlerinin tedavi sürecinde olduğu gibi radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri de tedavi sürecine ilave edilebilmektedir.
Omurilik kanserinin tedavisinde, gerekli görüldüğü durumlarda tümörün bir kısmının alınması sağlanırken, bir kısmı içeride bırakılabilmektedir. Bu tarz bir kanser türünde, radyoterapi ve kemoterapi ile tedaviye devam edilmektedir.
Omurilik Tümörü Ameliyatı Olunmazsa Ne Olur?
Omurilik kanseri ne kadar yaşar sorusunun hastanın tedavi süreci ile de yakından ilişkili olduğu söylenebilir. Omurilik ameliyatı, kanser hastalarına uygulanan en etkili tedavi yöntemlerinden biridir.
Ameliyatın ertelenmesi veya diğer tedavilerin de yapılmaması, tümörün ilerlemesine sebep olabilmektedir. Omurilik tümörü tedavi edilmediğinde, her geçen gün gelişerek, vücuda yayılacaktır.
Bacaklarda meydana gelen şiddetli ağrılar, daha sonra vücudun farklı bölgelerinde de hissedilebilir. Tümörün teşhis edilmesinden hemen sonra ve en erken evrede mutlaka uygun bir tedavi yöntemi ile vücuttan alınması gerekmektedir.
Omurilik Kanseri Ne Kadar Yaşar Hakkında en Çok Sorulan
Omurilik Tümörü Tehlikeli Midir?
Omurilik tümörü genellikle diğer kanser türlerinin metastaz yapması sonucunda meydana gelmektedir. Bunun için de tedavi sürecinde her hastada farklı tepkiler görülmektedir. Omurilik kanseri ne kadar yaşar sorusu kadar, tümörün tehlike boyutu da oldukça önemlidir.
Metastaz sonrasında meyana gelen omurilik tümörü cerrahi yöntemler ile alınabilir. Ancak tümörün bulunduğu nokta oldukça önemlidir. Solunum merkezine veya kalbe ve beyne yerleşen tümörler daha tehlikelidir.