Pankreas kanseri neden olur ve tedavisi için 3 yol
Pankreas kanseri neden olur ve hastalık hakkında merak edilen tüm detayları yazımıza bulabilirsiniz.
Karın bölgesinde ve midenin hemen arkasında yer alan pankreas, sindirim enzimlerini, hormonları ve insülini de üreten bir bezdir. Pankreasın vücutta iki işlevi bulunmaktadır.
Kan şekerinin ve sindirimin düzenlenmesi görevlerini yerine getirir. Pankreas kanseri ise; bez içerisinde yer alan hücrelerin kontrolsüz bir şekilde bölünmesi ve büyümeye başlaması ile ortaya çıkan bir hastalıktır.
Kaşıntı varsa bakın👇 Kanser Kaşıntısı Nasıl Olur ? (kanserdestek.com)
En tehlikeli kanser türleri arasında yer alan pankreas kanserinin, sessiz bir şekilde ilerlediği için hayati tehlikesi daha fazladır. Erken dönemde tespit edilmesi oldukça zor olan bir kanser türüdür. Pankreas kanseri neden olur ve belirtileri için açıklamamıza devam edebilirsiniz.
Pankreas Kanseri Nedir?

Pankreas kanseri nedir
Pankreas kanseri pankreasınızdaki hücrelerin kontrol çıkması sonucunda oluşturduğu tümör ile meydana gelmektedir. Karın boşluğunda bulunan pankreas, 15 cm uzunluğunda ve mide ile omurga arasında yer alan bez olarak tanımlanır.
Kan şekerini kontrol etme görevini yerine getiren pankreas bezi, sindirimin gerçekleşmesine yardımcı olan enzimlerin üretilmesini de destekler. Erken evrelerde diğer kanser türlerine kıyasla daha zor teşhis dildiği için, en tehlikeli hastalık olarak bilinmektedir.
Pankreas Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Pankreas Kanseri Belirtileri Nelerdir
Pankreas kanseri neden olur ve belirtileri hastalığın ilerleme seviyesine ve evresine göre farklılık gösterir. Hastalığın ileri evrelerinde daha şiddetli belirtiler görülebilir. Pankreas kanseri belirtileri neden olur ve en yaygın görülen belirtileri arasında mide bulantısı yer alır.
İştahsızlık ve kilo kaybı da yine en yaygın görülen belirtilerindendir. Sırt bölgesinde ağrı ve sindirim problemleri de görülebilir. Pankreas kanseri tanısı nasıl konulur ve en sık görülen belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Karın, mide ve sırt bölgesinde hissedilen ağrılar
- İştah ve kilo kaybı
- Kusma ve mide bulantısı
- Kan şekerinde artış ciltte meydana gelen kaşıntılar
- Sarılık ve kan şekerinde artış
- Dışı renginde değişiklikler ve koyu renkli idrar
- Karın bölgesinde hassasiyet ve gaz sancıları ile şişkinlik
- Safra kesesi ve karaciğerde büyüme
- Varis oluşumu
Pankreas kanseri 4. evre ölüm belirtileri, yukarıda sırladığımız belirtilerden çok daha ileri düzeydedir. Pankreas kanseri başladığı dönemde ve ilk evrelerinde belirtileri göstermeden sessiz bir şekilde ilerleyebilir.
Bununla birlikte hastalığın yaygın görülen belirtilerinin gözlemlendiği dönemde hastalığın ilerlediği de bilinmektedir. Pankreas kanseri neden olur ve tedavi süreci ile ilgili merak edilenler için yazımızı incelemeye devam edebilirsiniz.
Pankreas Kanseri Risk Faktörleri

Pankreas Kanseri Risk Faktörleri
Pankreas kanserinin nedenleri ve risk faktörleri kişiden kişiye göre değişir. Ancak pankreas kanseri olan ve risk faktörleri gurubunda yer alan kişilerde ortak etkenlerden bahsedilebilir.
Özellikle genetik faktörlerin ve sigara kullanımının bu kanser türünde çok önemli olduğunu söylemek mümkündür. Bununla birlikte aşırı kilolu olmak, diyabet, kolesterol ve çeşitli pankreas iltihapları ve enfeksiyonlar da yine kanserli hücrelerin oluşmasına neden olabilir.
Pankreas kanseri neden olur ve en önemli risk faktörleri şu şekilde sıralanabilir:
- Hastalar üzerinde yapılan araştırmaya göre bu kanser türünün %30’unun sigaradan dolayı meydana geldiği bilinmektedir.
- İlerleyen yaşa bağlı olarak pankreas kanseri meydana gelebilir.
- Sebze ve meyve dışında daha çok protein ağırlıklı olarak beslenmek, pankreas kanserinin oluşma riskini artırmaktadır.
- Kilolu olan ve vücut kitle indeksinin yüksek olduğu kişilerde bu kanser türüne yakalanma oranı daha fazladır.
- Pankreas iltihabı ve enfeksiyonlarının uzun süre tedavi edilmemesi sonucunda pankreas kanseri oluşma riski de artmaktadır.
Pankreas Kanseri Tedavisi
Pankreas kanseri nasıl tedavi edilir sorusunun kişinin sağlık durumuna ve hastalığın ilerleme derecesine göre yanıtlanması gerekmektedir. Pankreas kanseri tedavisine 3 farklı yöntem ile başlanabilir. İlk olarak ameliyat ve sonraki evreler için kemoterapi ve radyoterapi yöntemleri uygulanabilmektedir.
Pankreas kanserine cerrahi olarak ve uzman hekimler eşliğinde müdahale edilebilir. Ancak bu durum, hastalığın diğer organlara yayılmasını önlemek amaçlı olarak tercih edilir. Hastaların genel sağlık durumları ve diğer hastalıklara bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Eğer hastalık diğer organlara yayılım göstermeye başlamış ise; cerrahi girişimler ile birlikte diğer tedavi yöntemleri ile de süreç kontrol altında tutulabilir. Pankreas kanserinde diğer organlara sıçrama görüldüğünde, ortalama kişinin yaşam süresinin 3 ile 6 ay olduğunu söylemek mümkündür.