Testis Kanseri Ölüm Oranı için bir araştırma içerisine girdiyseniz sizler için hazırladığımız içerikten genel olarak faydalanabilirsiniz.

Testis kanseri, genellikle genç erkeklerde görülen bir tür kanserdir ve inmemiş testisin, çocuk sahibi olma risk faktörleri arasındadır. Testis kanseri erken teşhisi, diğer testiste kanserin türü ve non-seminom gibi belirtileri kontrol etmek için önemlidir.

BUNA DA BAKIN👇
Testis Kanseri Öldürür Mü? Tekrar Eder mi? (kanserdestek.com)

Testis kanseri evreleri, kanserin tedavisi için belirleyici olabilir ve erken tanı ile başarılı sonuçlar elde edilebilir. Testis kanseri ölüm oranı, erken teşhis ve uygun tedavi ile önemli ölçüde azaltılabilir. Genellikle genç yaştaki erkeklerin sağlığını tehdit eden testis kanserinin görülme sıklığı güç geçtikçe artmaktadır.

Her ne kadar nadir görülen bir kanser türü olsa da testis kanseri, 20 ile 35 yaş arasındaki erkeklerde sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Erkeklerin sadece %1’inde görülen testis kanseri, erken dönemde tedavi edilmesi gereken tiplerden biridir.

2020 yılına ait kanser verilerinde, testis kanserinden kaynaklı olarak meydana gelen ölüm oranı, %0,17 oranı ile 27. sırada yer almaktadır. Ayrıca testis kanserinin dünya genelinde tedavi edilmesi de %95’lik başarı oranına sahiptir.

Testis Kanseri Risk Faktörleri

Testis Kanseri Risk Faktörleri

Testis Kanseri Risk Faktörleri

Erken dönemde teşhis ve tedavi edilmediği takdirde testis kanseri ölüm oranı artış gösterebilir. Testis tümörü oluşumunu artıran pek çok etken olduğu bilinmektedir. Özellikle inmemiş testis sendromu, kanser oluşumunu artıran ve tetikleyen en önemli faktörlerden biridir. Bu sağlık sorunu, testis kanseri oluşumunu 3 ile 14 kat artırabilmektedir.

Testis Kanseri Öyküsü: Ailesinde testis kanseri öyküsü olan kişiler en önemli risk grubu içerisinde yer almaktadırlar. Daha önce testis kanseri geçirmiş ancak iyileşmiş olan kişilerde de ikinci bir kanser vakası görülme olasılığı oldukça yüksektir. Ailesinde Kleinefelter Sendormu olan kişiler veya Down Sendromu ve Androjen Duyarsızlık Sendromu olan kişilerin de testis kanseri olma riski daha fazladır.

Yaş: Pek çok kanser türü yaşa bağlı olarak gelişebilir. Ergenlik dönemi ile 40 yaş aralığındaki erkeklerde testi kanseri daha yaygın şekilde görülmektedir. Ancak ikinci risk grubu içerisindeki erkeklerin, 50 ile 60 yaş aralığındaki kişiler olduğunu da söylemek mümkündür.

Testis Kanseri Tanı Yöntemleri

Testis kanseri ölüm oranı, erken dönemde teşhis ve tedavi ile çok daha düşük değerlerde kalmaktadır. Testis tümörünün teşhis edilmesi ve tanı konulması için başta fiziksel muayene yapılmaktadır.

Testis ultrasonu ve çeşitli kan testleri ile testis kanserinin teşhis edilmesi sağlanabilir. Testis kanseri belirtilerini taşıyan kişilere uygulanan bazı yöntemler şu şekilde açıklanabilir:

Skrotal Ultrason: Testis kanserinde oluşan kitlenin tespit edilmesi için kullanılan bir görüntüleme yöntemi olarak bilinmektedir. Kitlenin testisin neresinde bulunduğunu ve çevre dokulara yayılıp yayılmadığını tespit etmek için kullanılmaktadır.

Kan Testi: Yapılacak olan kan testi ile kandaki AFP, hCG ve LDH değerleri ölçülmekte ve tespit edilmektedir. Bu değerlerin yüksek olması, testis kanserinin oluşumunu daha net bir şekilde ifade edebilir. Bununla birlikte, kanda bu değerler yüksek çıkmasa da yine de kanser riskinin olabileceği unutulmamalıdır.

Bilgisayarlı Tomografi: Testis kanserinin tespit edilmesinde veya sonrasında tümörün yayılma oranını incelemek için kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Özellikle kanserli hücrelerin çevreye veya dokulara yayılma oranını bilgisayarlı tomografi ile öğrenmek mümkündür.

Yukarıda kullanılacak olan yöntemler ile testis kanseri teşhis edilebilir. Yapılacak olan teşhis ve tanı sonrasında vakit kaybetmeden, testisin uygun yöntemler ile çıkartılması gerekmektedir. Testis kanseri ölüm oranı artmasının en önemli nedeni, hastalığın ilerleyen evrelerde tespit edilmiş olmasıdır.

Testis Kanseri Ölüm Oranı Hakkında Sık Sorulan Sorular

testis-kanseri-olum-orani

testis-kanseri-olum-orani

Testis Kanseri İyileşir mi?

Testis kanseri tedavisi için kemoterapi en etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Erken evrede teşhis edilen testis kanserinde doğru tedavi yöntemleri ile tamamen iyileşme sağlanmaktadır.

Testis Kanseri Ne Kadar Tehlikeli?

Diğer tüm kanser türlerinde olduğu gibi testis kanserinin de oldukça tehlikeli bir hastalık olduğunu söyleyebiliriz. Tedavi edilmediği zaman ölümcül bir hastalık olabilir. Testis kanseri ölüm oranı tedavi yapılmayan hasta kişiler arasında oldukça yüksektir. Ancak doğru evrede teşhis ve tedavi ile hastalıktan kurtulmak mümkündür.

Testis Kanseri Nerelere Yayılır?

Tüm kanser türleri zaman içerisinde metastaz yapabilir. Testis kanseri de yayılma hızına bağlı olarak zaman içerisinde metastaz yapar. Metastaz yapan testis kanserinde daha farklı belirtiler ile karşı karşıya kalmak mümkündür. Genellikle akciğer ve lenf bezleri en sık yayıldığı bölgelerden biridir.