Diş kanseri diğer bir adıyla, diş eti kanseri, diş etlerinde bulunan hücrelerin anormal ve kontrolsüz şekilde büyümesi ve çoğalması sonucu meydana gelen bir kanser türüdür. Diş eti kanserinin nedenleri arasında sigara ve alkol kullanımı gelir.

BUNA DA BAKIN👇
Kanser Hastalarında CRP Yüksekliği Kaç Olur (kanserdestek.com)

Tütün ürünlerinden her biri, kanser oluşumuna yardımcı olabilir. Ağız kanserinin ve diş kanserini dudaklarınızdan diş etlerinize varıncaya kadar yayılma durumu var.

Ağız içinde meydana gelen kanser türü genellikle diş etlerinde başlayarak, diğer dokulara yayılmaktadır. Diş kanseri veya diş eti kanseri, diğer kanser türlerine göre daha kolay şekilde tespit edilen bir kanser çeşididir.

Diş kanserinin en yaygın belirtileri içerisinde diş eti şişmesi, diş etinde kanamalar, diş etinde renk değişiklikleri, diş eti çekilmesi, dişlerde sallanma, ağız içinde yara veya ülser yer almaktadır. Diş kanseri pek çok nedenden dolayı meydana gelebilir.

Aşırı sigara ve alkol kullanımı, ağız hijyenine dikkat etmemek, HPV virüsü ve genetik yatkınlıktan dolayı diş kanseri oluşabilir. Diş kanserinin tedavisi de hastalığın kaçıncı evrede olduğuna ve yayılım derecesine göre farlılık göstermektedir.

Diş kanseri erken evrelerde tespit edildiğinde, kalıcı olarak tedavi edilebilen bir kanser türüdür. Çevre dokular cerrahi müdahale ile temizlenerek, kanserli hücreler tamamen temizlenmektedir. Diş kanserinin ilerleyen evreleri için kemoterapi, radyoterapi ve immünoterapi gibi diğer tedavi yöntemleri uygulanabilmektedir.

Diş Eti Kanseri Belirtileri

Diş Eti Kanseri Belirtileri

Diş Eti Kanseri Belirtileri

Diş eti kanseri genellikle erken evrelerde belirtileri ile kendini çok göstermez. Belirtileri ilk evrelerde çok hafif olabileceği gibi fark edilmeyebilir. Diş kanseri belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  1. Diş etlerinde, şişme ve kanama
  2. Diş eti çekilmesi
  3. Ağız içinde iyileşmeyen yaralar
  4. Diş etlerinde kırmızı veya beyaz lekeler, diş etinde renk değişimleri
  5. Boyun bölgesinde şişlik
  6. Dişlerde sallanma,
  7. Ses değişikliği
  8. Ülser oluşumu

Yukarıda sıralanan belirtilerden herhangi biri veya birkaçının olması durumunda, diş hekimi ile görüşmeniz gerekmektedir. Ayrıca bu belirtileri iki hafta ve daha fazla süre boyunca yaşıyorsanız, kısa zamanda doktorunuza başvurmanız önerilmektedir. Erken teşhis ve tedavi, tüm kanser türleri gibi diş eti kanserinin tedavisi için de hayati önem taşımaktadır.

Diş Eti Kanaması Kanser Belirtisi midir?

Diş eti kanserinin en yaygın görülen belirtileri içerisinde, diş eti kanaması ve diş etinde meydana gelen renk değişikleri yer almaktadır. Ancak her diş eti kanaması sorunun, diş eti kanserinin bir işareti olmayacağını belirtmek gerekmektedir.

Diş eti kanamaları, pek çok kişide ve belirli bir dönem görülen sorunlardan biridir. Diş etlerinde meydana gelen iltihaplanmadan ve diş etinin çevresindeki dokuların tahrip olmasından dolayı kanamalar meydana gelebilir. Ancak diş eti kanamalarının kısa sürede tedavi edilmesi gerekmektedir.

Diş etlerinin sürekli olarak kanamaya maruz kalması, diş kayıplarının oluşmasına neden olabilir. Diş eti kanamaları, diş eti kanserinin en önemli ve yaygın görülen belirtilerinden biridir. Diş eti kanserinin erken dönemde teşhis edilmesi için, kanamaların devam etmesi durumunda diş hekimine muayene edilmesinde yarar olacaktır.

Diş Eti Kanseri Teşhisi Nasıl Konur?

Diş eti kanserinin teşhisinin konulabilmesi için öncelikli olarak, bir diş hekimi tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Yapılacak olan tetkikler ve muayene sonrasında kanserli dokulardan şüpheleniliyorsa, dokuların incelenmesi aşamasına geçilmektedir. Kanserli hücre ve dokuların teşhis edilebilmesi için biyopsi yapılabilir.

Diş Eti Kanseri Tedavisi

Diş Eti Kanseri Tedavisi

Diş Eti Kanseri Tedavisi

Diş eti kanseri tedavisi kanserin yayılım hızına, evresine ve boyutuna göre değişmektedir. Kanser erken teşhis edildiğinde, uygulanacak olan tedavi yöntemleri de daha etkili olacaktır. Kanser tedavisi için uygulanacak olan yöntemler içerisinde radyoterapi, kemoterapi, cerrahi müdahale ve immünoterapi yöntemleri yer alabilir.

Erken teşhiste kanser henüz fazla yayılmadığı için, ameliyat ve cerrahi müdahale ile tedavi edilebilmektedir. Ancak kanser yayılmış ve büyük bir boyuta ulaşmış ise; cerrahi müdahale yanı sıra kemoterapi ve radyoterapi gibi tedavi yöntemlerinin de uygulanması gerekmektedir.

Diş eti kanseri tedavisinden sonra sürecin yakından takip edilmesi çok önemlidir. Tedavi sonrası takip süreci de tedavinin önemli bir parçası olarak değerlendirilmektedir. Uygulanan tedavilerden sonra, hastanın düzenli olarak doktor kontrollerine gitmesi gerekmektedir.

Diş Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Diş Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Diş Kanseri Nasıl Anlaşılır?

Diş kanseri, belirtiler ile kendini gösteren bir kanser türüdür. Ağız içindeki yaraların iyileşmemesi, diş eti kanamalar, lenf bezlerinde şişlik oluşması gibi belirtiler ağız içi kanserini işaret etmektedir.