Kanserde Sedim Kaç Olur ?
Kanserde sedim kaç olur, sedimantasyon testleri nelerdir en net cevapları ile sunmak için bu makalemizi yayına aldık.
Sedimantasyon, kişinin vücudunda iltihap olup olmadığını anlamak için uygulanan ve kan hücrelerinin çökme hızını ölçmeye yarayan bir kan testidir.
Vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin hızlı bir şekilde düşmesine ve çökme hızına bağlı olarak oluşan problem, ınflamatuar oluşumuna neden olur. Farklı belirtilere bağlı olarak kişiden sedimantasyon testi istenebilir.
Daha fazla faydalı bilgi 👇
CRP yani C-reaktif protein testi yanı sıra farklı kan testleri ile birlikte de yapılabilmektedir. CRP ve sedimantasyonun birlikte yüksekliği vücuttaki iltihaba neden olan problemi tam olarak belirlemede etkili olmaktadır.
Sedimantasyon Nedir?
Sedimantasyon değerinin 100 mm/saat ve üzerinde olması durumunda, enfeksiyon ve iltihaplanma durumlarının varlığına bakılmaktadır. Ayrıca kanser veya Otoimmün tespitine de gidilmektedir.
Sedimantasyon değeri 80 mm olması durumunda ek testlerin yapılması istenebilmektedir. Sedimantasyon yüksekliğine anemi, yaşlılık, iltihap ve enfeksiyonlar neden olabilmektedir. Ayrıca çeşitli böbrek hastalıklarının da sedimantasyon yüksekliğine sebep olduğu bilinmektedir.
Sedimantasyon yüksekliği nedir kadar, sedimantasyon düşüklüğü nedir sorusu da merak konusudur. Sedimantasyon düşüklüğünde, vücutta herhangi bir iltihap veya enfeksiyon olmadığı tespit edilmektedir.
Kanserde Sedimantasyon Kaç Olur?
Kanserde sedim kaç olur sorusunun yanıtı kesin olarak bilinmemektedir. Çünkü sedimantasyon testi sadece kan örneğinin tipteki dibe çökme hızını ölçmektedir.
Ölçüm sonrasında elde edilen sedimantasyon hızı ise; saatte milimetre cinsinden ifade edilmektedir. Kişilerdeki sedimantasyon hızı hem cinsiyet, hem de yaşa göre farklılık göstermektedir. Yetişkin erkeklerde sedimantasyon hızının 0 ile 15 mm değerinde olması normal kabul edilmektedir.
Yetişkin kadınlarda ise; bu değerin 0 ile 20 mm değeri arasında olması beklenmektedir. Sedimantasyon kaç olursa tehlikeli sorusunu kısaca açıklamak isteriz. Sedimantasyon hızının özellikle kanserli hastalarda çok daha yüksek olduğu görülmektedir.
Eğer kişinin sedimantasyon hızı saatte 100 mm ve üzerinde ise kanserli hücrelerin olmasından şüphelenilmektedir. Ancak kanserli hücrelerin tespiti sırasında sadece sedimantasyon hızı dikkate alınmamaktadır. İltihaplanma ve enfeksiyonlu pek çok hastalıkta da kişinin sedimantasyon hızının yükseldiği bilinmektedir.
Sedimantasyon testleri, en önemli laboratuvar testleri arasında yer almaktadır. Kırmızı kan hücreleri çökme hızı yapılan sedimantasyon testi ile birlikte tespit edilebilmektedir. Ayrıca yapılacak olan bu test vücuttaki inflamasyonun belirlenmesi açıısndan da önem teşkil etmektedir.
Kanserli hücreler ile ilişkili olan sedimantasyon testi kanser hastalığının ilerleme sürecinizi takip etmek açısından önemlidir. Ayrıca kanserli hücrelerin tedavi sürecinin kontrol atında tutulması ve yönlendirilmesi için de sedimantasyon testinin yapılması gerekmektedir.
Yapılan sedimantasyon testi ile birlikte kırmızı kan hücreleri ile ilgili gerekli ölçümler hızlı ve etkili bir şekilde gerçekleşmektedir. Hücrelerin test tüpünün dibine ne kadar hızlı bir şekilde çöktüğü belirlenmekte ve gerekli ölçümler yapılmaktadır. Yapılan test enfeksiyonlar otoimmün hastalıklar ve çeşitli kanser türlerinin belirlenmesinde de etkili bir yöntemdir.
Enfeksiyonlar Ve Otoimmün Hastalıklar
Test sonucunda yüksek sedimantasyon değeri belirlenmiş ise; ilk olarak iltihap üzerinde durulmaktadır. Vücuttaki iltihap ve enfeksiyon olup olmadığının tespit edilmesi için sedimantasyon testi yapılmaktadır.
Enfeksiyonlar otoimmün hastalıklar ve diğer durumlar kandaki sedimantasyonunun yükselmesine sebep olabilir. Kandaki sedimantasyon hızı milimetre cinsinden ölçülmektedir. Kişilerdeki normal referans aralığı ise 0 ile 20 mm arasında kabul edilmektedir.
Bazı kanser türlerinde ise bu aralığın 30 mm’yi aşması beklenmektedir. Aynı durum vücuttaki enfeksiyon durumlarında da beklenmektedir. Sedimantasyon hızı 30 mm’yi aşar ise; diğer farklı testler ile sorun kesin olarak tespit edilmektedir. Elde edilecek sonucun mutlaka hastalığa ve teste bağlı olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.
Sedimantasyon Yüksekliği ve Tedavisi
Sedimantasyon yüksekliği nasıl düşürülür ve tedavi süreci önemli bilgiler içermektedir. Sedimantasyon yüksekliği belirtileri genellikle eklem ağrısı, kas ağrısı ve yüksek ateş olarak bilinmektedir.
Vücutta bulunan iltihaplanma, enfeksiyon varlığı gibi sorunlar sedimantasyon hızını artırır. Bunun için sedimantasyon yüksekliği nasıl tedavi edilir sorusunun yanıtı bu faktörlere bağlıdır.
Kanserle ilişkili pek çok durumun belirlenmesinde sedimantasyon testleri önemli bir rol üstlenmektedir. Ancak sedimantasyon yorumları incelendiğinde bu testin tek başına bir tanı tespit etmesi yeterli görülmemektedir.
Diğer testler ve klinik bulgular ile birlikte test sonuçlarının değerlendirilmesi gerekmektedir.
Kanserde sedim kaç olur konulu içeriğimiz ile umarım az çok bilgi sahibi olmuşsunuzdur.