Pankreas Kanseri Tedavisi
Pankreas kanseri tedavisi, günümüzde gelişen tıbbi yöntemler ile oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Pankreas kanseri oldukça sessiz ve yavaş bir şekilde ilerler.
Bunun için de hastalığın erken evrelerinde belirtileri pek belli olmamaktadır. Ancak hastalarda belirti ve semptomlar görülmeye başladığı zaman, pankreas kanseri teşhisi konulmaktadır.
BUNA DA BAKIN👇 Pankreas Kanseri 4. Evre Belirtileri Listesi! » Kanser Destek
Pankreas kanseri genellikle hastalığın ilerleyen evrelerinde teşhis edilmektedir. Bunun için de tedavi süreci diğer kanser türlerine göre biraz daha zorlu geçebilir.
Erken evrelerde teşhis edilen pankreas kanserinde ise; tedaviden alınacak olan yanıt daha olumlu olmaktadır. İlerleyen evrelerde tanı konulan pankreas kanserinin tedavisi biraz daha güç ve zorlu olabilmektedir.
Pankreas Kanseri Tedavisi Hakkında Merak Edilenler
Pankreas kanseri tedavisi, hastalığın kaçıncı evresinde teşhis konulduğuna göre farklı yöntemleri içermektedir. Pankreas kanseri genellikle teşhisi kolay olmayan bir kanser çeşididir.
Belirtileri yaygın görülmesine karşın, net bir şekilde erken evrelerde hissedilmeyebilir. Bunun için hastanın genetik yapısı, hastanın öyküsü ve risk faktörleri de göz önünde bulundurulmaktadır. Pankreas kanserinin erken dönemlerde ve ilk evrelerde teşhis edilmesi için, bazı test ve tetkikler yapılmaktadır.
Genellikle sindirim sistemi organlarında meydana gelen pek çok hastalık ve semptom pankreas kanseri belirtileri içerisnde de bulunmaktadır. Pankreas kanseri tedavisi öncesinde hastalığa tanı konulma sürecini şu şekilde açıklamak mümkündür:
Hastanın Öyküsü: Hastaya pankreas kanseri teşhisi konulması için öyküsü tek başına yeterli bir etken değildir. Ancak kanserli hücrelerin bulunmasını destekleyen durumların tespitinde hastanın öyküsü yardımcı olabilir.
BUNA DA BAKIN👇
Pankreas Kanserinde Kaşıntı Nerelerde Olur 50 Yaş Üstü ? (kanserdestek.com)
Hastanın ailesinde veya kendi yaşantısında daha önce pankreas kanseri olma durumu var ise, hasta risk grubu içerisinde değerlendirilmektedir.
Kan Testleri: Pankreas kanseri teşhisi ve tanısı için hastaya farklı kan tahlilleri ve testleri yapılmaktadır. Hastaya yapılan kan testleri içerisinde CA 19-9 ve CEA tümörlerinin belirteçleri aranır. Kan testi sonrasında değerlerde görülen yükseklikler ise; pankreas kanserinin tanısı için kullanılabilir.
Pankreas kanserinin teşhis edilmesi tedavi sürecinin planlanması açıısndan da büyük önem taşımaktadır. Bunun için kan testlerinin erken dönemde yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesinin hayati önem taşıdığı bilinmektedir. Hastaya yapılacak olan kan testleri pankreas kanseri ve diğer pek çok riskli hastalığın teşhisi için somut veriler ve değerler sunabilir.
Ultrasonografi: İç organların görüntülenmesinde yaygın olarak kullanılan ultrasonografi tekniği ses dalgaları ile çalışmaktadır. Tüm iç organların görüntülenmesi için kullanılan bir tekniktir. Pankreas kanseri teşhisi için de ultrasonografi görüntüleme tekniğinden sıklıkla yararlanılmaktadır.
Özellikle organlarda bulunan kitle ve tümörlerin tespit edilmesini sağlar. Görüntüleme teknikleri sayesinde, pankreas kanserinin erken evrede teşhis edilmesi sağlanmaktadır. Ancak pankreas kanserinde her zaman görüntüleme tekniklerinden olumlu sonuçlar elde edilemeyebilir.
Midenin arkasında kalan pankreas incelemesinde, görüntüleme tekniklerinden yeterli sonuçlar alınamayabilir. Bunun için ileri düzey görüntüleme teknikleri kullanılmalıdır.
Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR): Bir diğer görüntüleme tekniği olarak MR yöntemi de pankreas kanserinin teşhisi sırasında kullanılır. MR tekniği sayesinde tümörün büyüklüğü, çapı, varlığı ve çevredeki dokulara yayılım oranı tespit edilebilmektedir.
MR tekniği başta pankreas kanseri olmak üzere, diğer pek çok kanser türünde de tanı koymak için kullanılan tekniklerden biridir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT): BT görüntüleme tekniği kanser türlerinin teşhisi için sıkça tercih edilen görüntüleme yöntemlerinden biridir. BT tekniği sayesinde tümörlerin varlığı daha kısa sürede saptanabilmektedir.
Pozitron Emisyon Tomografisi (PET): PET tekniği, pankreas kanseri teşhisi için kullanılan ve etkili olan yöntemlerden biridir. Hızlı bir şekilde ilerleyen ve hızla bölünerek çoğalan kanserli hücrelerin teşhis edilmesi, PET tekniği istenilen başarılı sonuçları verir.
PET yöntemi sadece hastalığın teşhis edilmesi için kullanılan bir teknik değildir. Pankreas kanseri tedavisi için büyük önem taşıyan hastalığın evreleri de PET tekniği sayesinde belirlenmektedir. Tedavinin takip edilmesi ve yeni bir tedavi planı oluşturma döneminde de PET tekniğinden yararlanılmaktadır.
Laparoskopi: Diğer yöntem ve tekniklerden farklı olarak laparoskopi yöntemi, cerrahi bir teknik olarak kullanılmaktadır. Bu görüntüleme tekniği sırasında, hastadan biyopsi örneği alınmaktadır.
İşlem sırasında küçük kesiler açılarak, karın duvarına gidilir. Kamera sayesinde karın içi detaylı bir şekilde incelenir ve gerekli görüldüğü takdirde hastadan doku örneği alınabilmektedir.
Pankreas kanseri tedavisi için önemli olan, hastalığın teşhis süresi için kullanılan yöntemler doktor tarafından belirlenmektedir.