Prostat Kanseri Ölümcül müdür?
Prostat kanseri ölümcül müdür konusuna değinmek gerekirse; Prostat kanseri, erkeklerin prostat bezinde bulunan hücrelerde başlayan bir kanser türüdür. 50 yaşından sonra, prostat kanseri riski artar ve bu nedenle düzenli olarak rektal muayene ve prostat spesifik antijen (PSA) testi yapılması önerilir.
Prostat kanserinin belirtileri genellikle erken evrelerde belirgin değildir, bu nedenle prostat kanseri teşhisi genellikle rektal muayene ve PSA değerinin ölçümüyle konulur. Prostat kanseri sıklıkla prostat büyümesi ile karıştırılabilir, ancak prostat büyümesi genellikle kanserli değildir ve tedavi gerektirmez.
Prostat kanserinin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, yaş, genetik faktörler ve hormonal değişiklikler gibi birkaç risk faktörü bulunmaktadır. Prostat kanseri tedavisi, hastanın yaşına, kanserin evresine ve genel sağlık durumuna bağlı olarak değişir.
BUNA DA BAKIN👇 Prostat kanseri öldürürmü? (kanserdestek.com)
Erken teşhis ve uygun tedavi ile birlikte, prostat kanseri genellikle ölümcül değildir ve birçok hasta uzun süre hayatta kalabilir. Ancak, tedavi edilmemiş veya ileri evrelerdeki vakalarda ölümcül olabilir.
Prostat Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?
1) Watchfull – waiting = Bekle – gör = Takip protokolü
Hastanın tedavisinin yapılmadan önce takip edilme sürecidir. Prostat kanseri oldukça yavaş ilerlediği zaman bu tedavi yöntemi uygulanır. Özellikle yaşlı kişilerde bu tedavi mantıklı bir seçenektir. Kanserli hücreler yavaş bölünüyor ise ve tümör küçük ise kişinin yaşamında herhangi bir olumsuzluk söz konusu olmayabilir.
2) Aktif İzlem
Aktif izlem tedavisi prostat kanserinin tedavisine başlamadan önce küratif tedavinin ertelenmiş olduğu bir süreçtir. Belli aralıklarla yapılan muayene ve tahliller bu süreci takip etmeye yarar. Genellikle yapılan rektal, muayne, PSA ve prostat biyopsileri tercih edilir.
3) Radikal Prostatektomi (RP)
Lokalize prostat kanseri tedavisi için yapılan cerrahi operasyondur. Bu operasyon sonrasında erken dönemde kalp krizi ve akciğer embolisi gibi problemler görülebilir. Ek olarak kişilerde ereksiyon ve idrar tutamama gibi problemler de baş gösterebilir.
4) Radyoterapi (Işın Tedavisi)
Radyoterapi yani ışın tedavisi kanser hücrelerini durduran en önemli tedavi yöntemlerinden biridir. Cerrahi operasyonlardan çok daha etkili olan bir yöntemdir. 1 ve 2 evre kanser dönemleri için uygundur. Radyo terapinin yan etkileri arasında ani idrar sıkışması ishal idrar yollarında darlık ve mesanede küçülme gibi problemler baş gösterebilir.
5) Hormonal Tedavi
Prostat kanserinde testosterona bağlı büyüme söz konusu olabilir. Erkeklik hormonu olan testosteronun indirilmesi kanser hücrelerinin çoğalmasını neredeyse durdurur.
3 ve 4 evre kanser hastaları için geçerli olabilecek bir tedavi yöntemidir. Prostat kanserinin diğer organlara yayılmadığı sürece bu hormon tedavisinin kullanılması tercih edilmez.
Bu tedavi sonrasında hastalarda sıcak basması ve ereksiyon kaybı ek olarak cinsel isteksizlik söz konusu olabilir.
Prostat Kanseri Ölümcül müdür Hakkında Sık Sorulan Sorular
Prostat Kanserinin Nedenleri Nelerdir?
Prostat kanseri nedenleri genel olarak ailede kanser öyküsünün olması çok fazla sigara tüketme ve sağlıksız beslenme gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkabilir.
Diğer risk faktörleri ışığın ilerlemesi hayvansal yağ ve çok fazla işlenmiş gıda tüketmek, prostat kanseri öyküsü olması, sigara tüketiminin fazla olması görülme riskini arttırmaktadır.
Prostat Kanseri Olan Bir Kişinin Yaşam Süresi Ne Kadardır?
Prostat kanseri olmuş bir kişinin yaşam süresi 5 yıllık sağ kalım oranlarına bakıldığında neredeyse %100’e ulaşmaktadır. Erken teşhis doğru tedavi ve uygulamalar ile prostat kanserini yenmek mümkündür.
Prostat Kanseri Ciddi Mi?
Prostat kanserinde erken teşhisin hayati bir önemi vardır. Erkeklerde görülen bu rahatsızlığın belirtileri sık idrara çıkma idrar yaparken yanma ve acı hissidir. İlerleyen dönemlerdeki belirtiler ise aşırı halsizlik, iştah kaybı, mide bulantısı ve yorgunluktur.
Prostat Kanseri Tamamen Tedavi Edilir Mi?
Prostat kanserinin tamamıyla tedavi edilebilmesi mümkündür. Erken teşhis sayesinde tedavi oranının %99 olduğunu söylemek mümkündür.
Buna kişinin tedaviye vermiş olduğu yanıt ve bağışıklığı gibi etmenler dahil edildiğinde tedavi edilme ihtimali kişiden kişiye farklılık gösterir.
Prostat Kanseri Zor Mu?
Kanser genel olarak yıpratıcı ve zorlu bir süreçtir. Sadece prostat kanseri için değil diğer pek çok kanser türlerinde kişinin hem fiziksel hem ruhsal açıdan yorgun düşmesi oldukça normaldir. Burada dikkat edilen nokta doktorun söylemiş olduğu önerilere dikkat etmek ve tedavi olabildiğince kabul etmektir.
Prostat Kanseri Ölümcül müdür kısa ve öz anlatmaya gayret ettik.