Rahim kanseri tedavisi, hastalığın tanısı konulduktan sonra belirlenmektedir.

Rahim kanseri tedavisi için tercih edilen başlıca 4 farklı tedavi yöntemi bulunmaktadır. Öncelik cerrahi yöntemlerdir. Bunlara ek olarak radyoterapi, hormonal tedaviler ve kemoterapi yöntemleri ile de rahim kanseri tedavi süreci ilerlemektedir.

Buna kesin bakın👇
Rahim Ağzı Kanseri Görüntüsü ve En Önemli 3 Belirti (kanserdestek.com)

Rahim kanseri tedavisi var mı sorusu, hastanın sağlık durumu ve kanserin bulunduğu evreye göre farklılık gösterebilmektedir. Tedavi yöntemleri, hastaya göre farklı kombinasyonlar ile uygulanabilmektedir.

Hastaya uygulanacak olan tedavi yönteminin seçimi, kanserin evresine göre değişmektedir. Rahim kanseri tedavisi nasıl olur ve en çok uygulanan tedavi yöntemleri için yazımıza devam edebilirsiniz.

Rahim Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim Kanseri Nasıl Tedavi Edilir

Rahim Kanseri Nasıl Tedavi Edilir

Rahim kanseri tedavisi başarı oranı, ilk evrelerde uygulanan yöntemler ile oldukça yüksektir. Hastanın sağlık durumuna göre uygulanacak olan tedavi yönteminin belirlenmesi oldukça önemlidir.

Hastanın yaşı, kanserin türü, yayılma hızı ve diğer etkenler rahim kanseri tedavisi için uygulanacak yöntemi belirlemede etkilidir. Rahim kanseri tedavisi nasıl yapılır sorusu, pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Rahim kanseri tedavisi ne kadar sürer ve günümüzde uygulanan tedavi yöntemlerini açıklamamızda bulabilirsiniz.

Rahim Kanseri Tedavisi Süreçleri

Rahim Kanseri Ameliyatı

Rahim kanseri tedavisi için uygulanan en etkili yöntemlerden birisi, cerrahi müdahaledir. Ameliyat ile birlikte rahimde yer alan tümör veya kanserli hücrelerin temizlenmesi sağlanmaktadır. Rahim içerisinde bulunan damarın etrafındaki lenfler çıkartılarak, rahim kanseri ameliyatı başarılı bir şekilde tamamlanmaktadır.

Rahim Kanseri Kemoterapi Tedavisi

Rahim kanseri tedavisi zor mu sorusunu, uygulanacak olan tedavi yöntemine göre yanıtlamak daha doğru olacaktır. Tek bir tedavi yöntemi ile tedavi edilebilen rahim kanseri türleri bulunabilir. Tedavi süresinde birden fazla yöntemin uygulandığı türler de görülmektedir.

Rahim kanseri kemoterapi tedavisi de cerrahi müdahaleden önce veya sonra uygulanabilmektedir. Özellikle rahim kanseri ameliyatından sonra kanserin tekrarlamasının önüne geçmek için kemoterapi tedavisi yapılabilmektedir. Kemoterapi tedavisi bazı durumlarda tek başına, bazı durumlarda da radyoterapi yöntemi ile bir arada uygulanabilir.

Rahim Kanseri Radyoterapi Tedavisi

Rahim kanseri tedavisi için radyoterapi yöntemi de sıklıkla uygulanmaktadır. Özellikle kanserli hücrelerin tekrar etmemesi ve tamamen yok edilmesi için, ameliyattan sonra radyoterapi uygulanabilmektedir.

Bazı kanser türlerinde ise; tümörün tamamını temizlemek ve çıkartmak için cerrahi müdahaleden önce de uygulanan bir tedavi yöntemidir. Radyoterapi yönteminin her hasta için uygun bir tedavi yöntemi olmadığını söylemek mümkündür. Radyoterapi yöntemi genellikle sağlık durumu ameliyat için uygun olmayan kişilere uygulanabilir.

Rahim Kanseri Hormon Tedavisi

Rahim kanseri tedavi süresi içerisinde hormon seviyesini değiştirmek oldukça etkili olabilmektedir. Bu süreçte hormonların bloke edilmesi için ilaç tedavisine de başlanabilmektedir. Hormon tedavisi rahim kanseri için en önemli tedavi aşamalarından biridir.

Uygulanacak olan hormon ilaç tedavisi sayesinde, kanserli hücrelerin büyümesinin yavaşlatılması sağlanmaktadır. Özellikle rahim kanseri hücrelerinin tekrar nüks etmesinin önüne geçmede etkili bir yöntemdir. Hormon tedavisi genellikle tedavi sürecinde kemoterapi yöntemi ile birleştirilerek uygulanabilir.

Rahim Kanseri Evreleri Nelerdir?

Rahim Kanseri Evreleri Nelerdir?

Rahim Kanseri Evreleri Nelerdir?

Rahim kanseri tedavi sürecinin doğru bir şekilde planlanabilmesi için kanserin kaçıncı evrede olduğu tespit edilmelidir. Rahim kanseri kaçıncı evrede olduğunun tespit edilmesi için öncelik tümör alanının genişliğinin belirlenmesidir.

Ayrıca kanserli hücrelerin lenf bezlerine yayılma oranı da yine evre belirlemede oldukça etkilidir. Rahim kanseri 4 evrede incelenir. Rahim kanseri evreleri şu şekilde açıklanabilir:

1.Evre: Rahim kanseri evre 1 döneminde kanserli hücreler sadece rahimde yer alır. Kanserli hücrelerin çevre dokularda veya daha uzak yerlerde görülmemiş olması beklenir. Rahim kanseri 1. evrede kanserli hücrelerin, rahim kas dokulara ne kadar yayıldığı büyük önem taşımaktadır.

2.Evre: Evre 2 döneminde kanserli hücreler hem rahim hem de servikste görülmektedir. Kanserli hücreler bu süreçte artık rahim gövdesinden ayrılarak, rahim ağzının bağ dokularına kadar ilerlemeye başlamıştır. Ancak henüz lenf bezlerinde ve daha uzak bölgelerde kanseri hücreler görülmez.

3.Evre: Rahim kanseri 3. evrede kanserli hücreler rahim dışına yayılmış olmalıdır. Bu dönemde rektum ve mesane bölgesinde görülmesi beklenmez. Ancak rahmin yakınlarında bulunan lenfler ve yumurtalıklar kanserli hücrelerden etkilenebilir.

4.Evre: Rahim kanserinin son evresi olarak kabul edilir. Rahim, lenfler ve diğer uzaktaki organlarda da kanserli hücreler görülebilmektedir. Rahim kanseri tedavisi hastalığın evresi, hücrelerin yayıldığı bölge ve hastanın sağlık durumuna göre belirlenmektedir.