Safra Yolu Kanseri ve Sebep Olan 7 Tehlikeli Durum!
Safra yolu kanseri, genellikle karın ağrısı gibi belirtilerle ortaya çıkar ve fiziki muayene ile tespit edilebilir. Bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) gibi görüntüleme yöntemleri, hastalığın hangi evrede olduğunu ve yayılıp yayılmadığını belirlemekte önemlidir.
İŞTE SEBEBİ👇 Kanser Kaşıntısı Nasıl Olur ? (kanserdestek.com)
Tedavi seçenekleri, kolanjiyokarsinom safra kanserinde risk faktörlerine ve hastanın durumuna bağlı olarak değişebilir. Klatskin tümörü gibi safra kanalı tümörleri, tedavi yöntemlerini belirlemede etkili olabilir.
Safra yolu kanseri tanısı konduğunda, hastanın tedavi seçenekleri ve görüntüleme yöntemleri üzerinde dikkatlice düşünülmesi gerekir.
SAFRA YOLU KANSERİ NEDİR?
Safra yolları kanseri, safra yolu duvarı hücrelerinin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ile ortaya çıkan az rastlanan bir tümördür. Safra yolunun her bir noktasında oluşabilir.
SAFRA YOLU KANSERİ NEDEN OLUR?
Safra yolu kanserinin bilinen nedenleri aşağıda maddeler halinde yer alır.
- Primer sklerozan kolanjit
- Koledok kisti
- Hepatit B-C ve ileri yaş obezite
- Ülseratif kolit,
- Hepatolityazis
- Bilienterik anastomozlar
- Kronik tifo taşıyıcılığı
SAFRA YOLU KANSERİ NASIL BELİRTİ VERİR?
Bu kanser türünde sarılık tespit edilen ilk belirtilerden biridir. Geç dönemlerde ise kilo kaybı başlar. Bilirubin birikmesi nedeniyle deri altında kaşıntı başlar. Bu belirtileri ek olarak ateş gözlemlenebilir.
SAFRA YOLU KANSERİNE NASIL TANI KONUR?
Safra kesesi kanserini erken teşhis edebilmek oldukça önemlidir. Safra yolu kanserinin detaylı şekilde incelenmesi ve safra yolu ultrasonunun yaptırılması gerekir.
Safra yollarında olan kitlenin teşhis edebilmesi için bazı testler uygulanır. Doktor kişide aşırı kaşıntı kilo kaybı ve sarılık gibi belirtiler gördüğünde bu testleri uygulamaya başlar. Testler sonunda tümör saptanarak ilgili tedavi yöntemine başvurulur.
SAFRA YOLU KANSERİNİN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Safra yolları kanseri tanısı söz konusu olduğunda ameliyat şansının oldukça düşük olması söz konusudur. Oldukça sinsi ve belirtilerini göstermeyen Bir rahatsızlık olduğundan ameliyat şansı bulunmamaktadır.
Safra kesesi kanseri tedavisinin başarıyla sonuçlanabilmesi için cerrahi müdahale ve çeşitli kanser tedavi yöntemlerini uygulamak gerekir.
Safra Yolu Tıkanırsa Ne Olur?
Safra yolu tıkandığında İlk başlarda sarılık meydana gelir ve ardından karaciğer içerisindeki safra yollarının genişlemesi söz konusu olur.
Safra Yolu Kanser Evreleri Nelerdir?
Bu kanser tipini 3 evreye ayırmak mümkündür. 1 evrede kanser safra yolları içerisinde yer alır ve cerrahi operasyon bu evrede mümkündür. 2 evrede karaciğer pankreas gibi alanlara yayılır. 3 evrede ise yakın organlara yayılır.
Safra Yolu Kanser Çeşitleri Nelerdir?
Bu kanser tipi bulunduğu alana göre çeşitli özelliklere sahip olur. İntrahepatik, Distal ve Hiler olarak 3 farklı çeşitli mevcuttur. Yüksek oranda genellikle Hiler çeşidi görülür.
Safra Yoluna Stent Takılır Mı?
Kişide oluşan sarılık değerinin düşürülmesi için stent takılması mümkündür.
Safra Yolu Kanseri Ameliyatından Sonra Hasta Nelere Dikkat Etmelidir?
Ameliyat sonrasındaki kişi doktoruyla yakın takipte olup ilgili kemoterapi sürecine devam etmesi gerekir.
Safra Kesesi Taşı Kanser Yapar Mı?
Safra kesesi kanseri ulan bir kişi safra taşı taşıması çalışmalarla ıspatlıdır. Halk dilinde safra kesesi taşınan kanser yaptığına dair bir düşünce olsa da kesin bir durum söz konusu değildir.
Safra Yollarında Daralma Neden Olur?
Safra yollarındaki daralma safra taşı nedeniyle oluşan bir durumdur.
Safra Kesesinde Polip Tehlikeli Midir?
Safra kesesinden bulunan kulüpler 10 milimetreden büyük ise kanser riski taşır. 10 milimetreden küçük olan polipler için düzenli takip söz konusudur.
Safra Kesesinin Alınması Vücutta Ne Gibi Eksikliklere Neden Olur?
Safra ameliyatı sonrasında vücutta herhangi bir eksiklik söz konusu değildir.
Safra Taşları Kansere Neden Olur Mu?
Safra kesesi kanseri ameliyatlarında %90 oranında safrada taş gözlemlenmiştir. ameliyat edilen hastaların %90’nında safra kesesinde taşta gözlenmiştir.
Safra Yolu Kanseri Hakkında Sık Sorulan Sorular
Safra Yolu Kanseri Nasıl Anlaşılır?
Safra kesesi kanserinin ilgili belirtileri aşağıda maddeler halinde yer alır.
- Karın bölgesinde bulunan mevcut şişlik ve doluluk
- Şiddetli ve geçmeyen karın ağrısı
- Mide bulantısına ek oluşan iştahsızlık ve ciddi kilo kaybı
Safra Yolu Kanseri Nereye Metastaz Yapar?
İlk evrede kanser safra yolları içerisinde yer alır. 2 evrede ise ille tümör pankreas lenf bezleri ve ince bağırsakta gelişmeye başlamıştır. 3 evrede tümör karaciğer atardamarı ile birleşen alanda yer alır. Son evrede ise tümör diğer yakın organlara yayılmıştır.
Safra Kesesi Kanseri Tehlikeli Midir?
Safra kesesi kanseri nadir görülen bir rahatsızlıktır. Hindistan, Şili, Japonya gibi ülkelerde sıklıkla görülür ve ölüm oranı oldukça yüksektir.
Safra kesesi kanseri kaç yaşında görülür?
Safra kesesi kanseri, görünme yaşı genellikle orta yaştır.