Kanser Nedir?

Kanser, hücresel düzenini bozan ve istem dışı üreme sağlayan zararlı hücrelerin neden olduğu bir grup hastalığıdır.

Kanser yaşayan kişilerin hücreleri normal işlevlerini yerine getiremez. Özellikle de kanserli dokuların vücutta üremesi sonucu kendini ortaya çıkarır.

Kanser Neden Olur?

Kanserli hücreleri oluşturan çok çeşitli nedenler olabilir. Bu durum genellikle birden fazla faktörün etkileşimi ile ortaya çıkmaktadır. Kanser oluşumunu tetikleyen genel sebepler ise genetik faktörler, çevresel etmenler, zararlı madde kullanımı, sigara, radyasyon, kimyasal maddeler, beslenme alışkanlıkları ve enfeksiyonlar kansere neden olabilir.

En Tehlikeli Kanser Türü Nedir?

En tehlikeli kanser türü, genellikle geç fark edilen ve hızla yayılan türlerdir. Dünya genelinde en tehlikeli listesinde yer alan kanserler; pankreas kanseri ve beyin kanseridir.

Bu kanser türlerine tehlike denilmesinin sebebi ise ileri evrelerde teşhis edildiğinde tedavi seçeneklerinin daha sınırlı olmasıdır.

Kanser Belirtileri Nelerdir?

Kanser belirtileri, sahip olduğu türe göre değişebilmektedir. Her kanserin kendi içerisinde evreleri farklıdır. Bu yüzden farklı türden belirti semptomları bulunmaktadır.

Genel olarak kansere yakalanmış kişilerde görünen yaygın belirtiler;  kilo kaybı, sürekli yorgunluk, anormal kanama, şişlikler, kabarıklıklar, deride değişim ve kalıcı öksürük gibidir.

Kanser Tanısı

Kanser tanısı, yaygın bir biçimde en bilindik tıbbi yöntemler ile sağlanır. MRI, CT taramaları, biyopsi ve kan testleri şeklinde kolayca kanser tanısı konulabilmektedir.

Yapılan bu inceleme metotları ile kanserin tipi, evresi ve yayılımı kolayca belirlenebilir.

Kanser Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kanser tedavisinde en sık tercih edilen yöntemler herkes tarafında bilinmektedir. Cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi, Fitoterapi (Bitkisel Tedavi) ve hedefe yönelik tedaviler şeklinde uygulamaya alınmaktadır.

Tedavi yöntemi; kanserin türüne, evresine ve hastanın genel sağlığına bakılmak suretiyle uygulanır.

Kanser Tedavisinde Beslenme

Kanser tedavisinde beslenme, hastanın iyileşme sürecini etkileyen önemli bir faktördür. Sağlıklı ve dengeli beslenme ile vücudu tedaviye daha hazır hale getirmek mümkündür.

Beslenme uzmanları tarafından, kanser tedavisi sırasında hastaların özel ihtiyaçlarına yönelik beslenme planları hazırlanmaktadır.

Günlük beslenme, planlarında adı geçmekte olan başlıca besin öğeleri ise; şeker oranı düşük meyve, et, tahıl, tavuk, bol su, balık ve yumurta gibidir.

Kanser Tedavisinde Fitoterapi (Bitkisel Tedavi) Önemi

Fitoterapi, kanser tedavisinde geleneksel tıp yöntemlerine alternatif bir seçenektir. Bitkilerin doğal enzimleri kanser hücrelerine karşı olumlu etkiler ortaya çıkarmaktadır. Aynı zamanda kanserin yan etkilerini en aza indirgemektedir.