Sarkom Kanseri ve 4 Sinsi Uyarısı!
Sarkom kanseri yani yumuşak doku kanseri, vücudun çeşitli bölgelerinde dokudan kaynaklanan bir tür kanserdir ve genellikle sinirlerin kılıfından, yağ dokuları veya kan damarlarını etkileyebilir.
BUNA DA BAKIN👇 Kanser Kemiğe Sıçrarsa Ne Kadar Yaşar? İşte Konu Detayı (kanserdestek.com)
Yumuşak doku kanserinin belirtileri arasında, manyetik rezonans (MR) gibi görüntüleme yöntemleriyle tespit edilebilecek kitlelerin olup olmadığını belirlemek önemlidir. Kanser tedavisinde, bağışıklık sisteminizi güçlendiren ve yumuşak doku kanseri tedavileri olarak bilinen çeşitli yöntemler kullanılabilir.
Yumuşak Doku Kanseri (Sarkom) Nedir?

Yumuşak Doku Kanseri (Sarkom) Nedir
Sarkom kanseri yumuşak dokularda meydana gelen bir kanser türüdür. Bu kanser türü kemiklerde ortaya çıkarsa kemik sarkomu ya da osteosarkom olarak adlandırılır. Bu hastalığı erken teşhis edebilmek oldukça önemlidir.
Sarkom (Yumuşak Doku Kanseri) Nedir?
Yumuşak doku kanserinin türleri olarak bilinen sarkom nadir görülen bir kanser türüdür.
Bu rahatsızlık çocuklarda sıklıkla görülür. Yumuşak bağ dokularında meydana gelen kanser belirtileri aşağıda maddeler halinde yer alır.
- Hafif travmada oluşan ciddi kemik kırıkları
- Kilo kaybı
- Baş ve kemik ağrısı
- Karın ağrısı
Sarkomun Nedenleri Nelerdir?
Bu kanserin neden oluştuğu bilinmemekle birlikte risk faktörleri kalıtsal sendromlar ve kimyasal içeren gıdaları tüketmektir.
Ek olarak kanserde alınan radyoterapi sonrasında sarkom geliştirebilir. Herpes virüs 8 olarak adlandırılan virüsün bağışıklık sistemini azaltarak sarkom riskini arttırdığını söylemek mümkündür
Yumuşak doku kanserleri tedavisi, öncesinde hastalık konusuna detaylı verileri toplamak ve tedavi yöntemine ondan sonra başlamak önemlidir.
Yumuşak Doku Kanserleri Nasıl Teşhis Edilir?
Vücutta oluşan bir kitle söz konusu ise yumuşak doku kanseri için biyopsi önerilir. Ek olarak bilgisayarlı tomografi ile bu kanser türünü saptamak mümkündür. Teşhisi detaylı şekilde koyabilmek için genellikle bilgisayarlı tomografi uygulanır.
Yumuşak Doku Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yumuşak doku kanserini kontrol altına alabilmek için kemoterapi ve cerrahi yöntemler tercih edilir. Kişinin tedaviye cevap vermesi ile birlikte kemoterapi yoğunluğu azaltılır.
Cerrahi operasyon 1 ve 2 evrelerde tercih edilir. 1 ve 2 evrelerde tümör bölgesel alanda olduğundan ameliyat riski daha düşüktür. 3 ve 4 evrelerde ise tümör farklı yerlere metastaz yaptığından dolayı risk yüksektir.
3 evrede tümör lenf bezlerine doğru yayılmaya başlar. 4 evrede ise tümör uzak organlara metastaz yapmaya başlamıştır.
Yumuşak Dokuda Tümör Benzeri Durumlar Var Mıdır?
Yumuşak dokulardaki mevcut iltihaplanma ve yaralanma tümörleşmeye neden olabilir. Zaman zaman yumuşak doku tümörüne benzeyen küçük bir kitle vücutta bulunabilir. Böyle bir kitle tamamen zararsızdır ve vücudun diğer bölgelerini yayılma yapmadan kolay şekilde tedavi edilebilir.
Sarkom Tedavisini Kimler Yapar?
Yumuşak doku kanserinin tedavisini ve takibini tıbbi onkologlar radyasyon, onkologları, patologlar ve ortopetistlerden oluşan bir grup tedavi eder.
Kişide yada yakın çevresinde yukarıda belirtilen durumlar söz konusu olduğunda en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesi son derece önemlidir. Tüm kanser türlerinde olduğu gibi bu kanser türünde de erken teşhis son derece önemlidir.
Sarkom Kanseri Hakkında Sık Sorulan Sorular

Sarkom Kanseri Hakkında Sık Sorulan Sorular
Sarkom İyileşir Mi?
Ewing sarkomu lokalize olduğunda iyileşmesi mümkündür. Bu iyileşme oranı %70 ile 80 arasındadır. Metastatik Ewing sarkomu ise bu iyileşme oranı biraz daha düşüktür.
Sarkom kanserinde tedavi bittikten sonra yeniden oluşması mümkün olduğundan Metastatik Ewing sarkomunun belli aralıklarla takip edilmesi gerekir.
Sarkom Ağrı Yapar Mı?
Yumuşak doku kanseri olan sarkom kanserinin ciltte ağrılı ya da ağrısız görülen şişliklerle beraber ufak bir yaralanmada ciddi kırıklar ve travmalar meydana gelir.
İlerleyen safhalarda ciddi derecede kilo kaybı yorgunluk ve mide bulantısı görülebilir. Bu semptomlara ev şiddetli baş ağrıları eklenebilir. İlerleyen dönemlerde yaralanma olmaksızın ciddi kemik kırıkları söz konusu olduğunda sarkom kanserinden şüphelenmek gerekir.
Liposarkom Belirtileri Nelerdir?
Tümörün var olduğu bölgede şişlik sertlik bulunur. Buna bağlı olarak kitlenin boyutu konumu belirtilerin farklılaşmasına neden olur. Gelişmiş olduğu yerde göstermiş olduğu ilk belirti bağırsakta bulunan daralma ve tıkanma beraberinde güçlü solunum kesikliği ve hareket kısıtlılığıdır.
Sarkom Metastaz Yapar Mı?
Ewing sarkomları oldukça hızlı büyür ve erken evrede bile metastaz yapar. Bu kanser türünde erken evrede akciğerde kemiklerde ve kemik iliğinde tümörler bulunur.
Kanseri erken teşhis edebilmek ve tedaviye bir an önce başlamak hayatta kalma durumunu ciddi oranda yükseltir.