Karnı Şişen Kanser Hastası Ne Kadar Yaşar?
Karnı şişen kanser hastası ne kadar yaşar ve kanserin türlerine göre risk oranları için yazımızı inceleyebilirsiniz. Kanser türlerinde farklılık göstermesi ile birlikte, pek çoğunda ilerleyen evrelerde karın şişliği sorunu görülmektedir. Kanserli hücreler karın içinde birikerek, burada sıvı toplanmasına neden olabilir.
Meydana gelen sıvı toplanması malignasit olarak bilinmektedir. Biriken sıvıdan kaynaklı olarak karında ciddi derecede şişlikler oluşabilir. Karın içerisinde biriken ve toplanan asit, hastanın nefes darlığı çekmesine sebep olabilir. Bu asit, kanserli hücrelerin diğer vücut boşluklarına da hızlı bir şekilde yayılmasına neden olmaktadır.
BUNA DA BAKIN👇 Kan Kanseri Tedavisi İçin Kullanılan 4 Yöntem! (kanserdestek.com)
Karın içinde bulunan kanserli hücreler, bağırsak yüzeylerine de yayılır. İnce bağırsaklarda özellikle tıkanıklık ve yapışkanlığa sebep olabilir. Hasta bu durumda ise; çeşitli sağlık sorunları ile karşı karşıya akabilir. Gaz çıkaramama, dışkı yapamama ve kusma gibi ileri düzey belirtiler gözlemlenmektedir.
Karnı şişen kanser hastasında, yaşadığı sorunlardan kaynaklı olarak beslenme yetersizliği de görülmektedir. Artarak ilerleyen beslenme yetersizliğine ek olarak, zayıflama ve halsizlik de bu süreçte yaygın olarak görülen semptomlardandır. Karnı şişen kanser hastası ne kadar yaşar ve karın şişliğine neden olan durumlar için açıklamamıza devam edebilirsiniz.
Karnı Şişen Kanser Hastası Ne Kadar Yaşar İçin Çok Sorulan
Karaciğer Kanserinde Karın Neden Şişer?
Pek çok kanser türünde görülen karın şişliği, karaciğer kanserinde de daha sık meydana gelmektedir. Karaciğer kanseri, karnın üst tarafından bulunan ve oldukça büyük bir organdır. Karaciğerde meydana gelen ve organın tamamını etkileyen kanser türüne, karaciğer kanseri denilmektedir.
Karın şişliği, karaciğer kanserinin en yaygın belirtileri içerisinde de yer almaktadır. Ancak karaciğer kanserinde karın şişliği, farklı pek çok nedenden dolayı da meydana gelmektedir. Karaciğer kanserinde karın şişliği olmasının nedenleri şu şekilde açıklanabilir:
Tümör Büyümesi
Karaciğer de bulunan tümörün büyümesi ile birlikte karın bölgesinde ciddi şişme durumu meydana gelebilir. Karaciğer hastalarında yaygın olarak görülen karın şişliği sorununun temel sebeplerinden birisi de tümörün büyümesidir.
Kanda bulunan toksin maddeleri uzaklaştırmaya çalışan karaciğer, vücudun bedensel işlemlerini de yerine getirmede oldukça etkili olan organlardan biridir. Tümörün büyümesine bağlı olarak, karın bölgesinde şişkinlik meydana gelebilir.
Sıvı Birikimi
Kanserli hücrelerden kaynaklı olarak biriken asit ve sıvılar karın bölgesinde şişlik oluşmasına sebep olmaktadır. Karaciğer kanseri başta olmak üzere, diğer kanser türlerinde de sıvı birikmesinden kaynaklı karında şişlikler görülmektedir.
Karaciğer kanserli hücrelerden kaynaklı olarak normal işlevini yerine getiremez. Bunun için de karında sıvı birikmesine neden olur. Kanserli hücrelerin ilerlemesinin durdurulması için oluşan sıvı birikmesi ise; hastayı oldukça rahatsız eden şişlikleri oluşturabilir. Kanserli hastalarda görülen karın şişliği oldukça ağrılı olabilir.
Metastaz
Kanserin kemiklere ve tüm vücuda sıçraması ve dağılması metastaz dönemi olarak açıklanabilir. Karaciğer kanseri ve diğer tüm kanser türlerinde de kanserli hücreler karın bölgesinde metastaz yapabilir. Bu durum ise; karın bölgesinde kanserli hücrelerin birikmesine sebep olur.
Kanserli hücrelerin karında birikmesi ve yayılmaya başlaması, karında şişlik oluşturabilir. Karın bölgesinde metastazdan dolayı meydana gelen şişlikler, hastayı ciddi derecede rahatsız edebilir.
Safra Kanalının Tıkanması
Karaciğer kanseri evrelerinde safra karaciğer içerisinde birikebilir. Karaciğer kanseri ise; safra kanalını bloke ettiği için karın bölgesinde şişmeye sebep olmaktadır. Safra kanalının tıkanmasından dolayı meydana gelen karın şişliği, şiddetli ağrılar ile birlikte meydana gelebilmektedir.
Bağırsak Tıkanıklığı
Karaciğer kanseri, bağırsaklarda tıkanıklığa da sebep olabilir. Özellikle ince bağırsakta meydana tıkanıklıklardan dolayı, karın bölgesinde şişlikler oluşur. Kanserli hücrelerin veya tümörün bağırsakta gelişmeye başlaması ile tıkanıklıklar oluşur.
Hormonal Değişiklikler
Karaciğer kanseri ve diğer kanser türleri hastalarda hormonal değişiklerin oluşmasına neden olur. Hastanın yaşadığı hormonal değişiklikler ise; karın şişmesine sebep olmaktadır. Özellikle östrojen üretiminin artması karın şişliğine sebep olan en önemli etkenlerden biridir.
Besin Eksiklikleri
Kanserli hücrelerin kişinin beslenme düzenini de olumsuz etkiler. Kişinin yaşadığın besin eksiklikleri de karın bölgesinde şişmeye neden olabilmektedir. Özellikle kanserli hastanın, protein eksikliği yaşamasından dolayı karın bölgesinde şişlikler meydana gelmektedir.
Kabızlık
Kanserli hücreleri bağırsaklarda yaratığı etki hastanın kabızlık sorunu yaşamasına sebep olur. Uzun süren kabızlık problemi de karın bölgesinde ağrı ve şişliklerin oluşmasına neden olmaktadır. Karaciğer kanserinin hemen hemen tüm evrelerinde kabızlık sorunu yaygın olarak görülmektedir.
Karnı Şişen Kanser Hastası Ne Kadar Yaşar? konulu içeriğimiz umarız fayda sağlamıştır.